HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_3.jpgAmíg élünk, a lélekmentés a legfontosabb!

     A természet ösztönös lázadozásai dacára soha nem hosszabbította meg ágybani pihenését, amely úgy­ sem volt alvás! „Kedvem lett volna egy kissé tovább aludni ‒ mondta egy alkalommal, de nem haboztam fel­kelni: a lelkek üdve nagyon fontos!” Gyakorlatilag tehát mégis mindig a szokott órában a gyóntatószékben volt! Meg is jegyezte egyszer: „A bűnösöknek mégis csak sikerülni fog a szegény bűnöst kivégezni!”

Reggel 4-5 óra között, valamint délután 3 és 4 óra tájban rettenetesen küzdött az álom ellen. Hiába küzdött ellene, többször mégis elnyomta az álom. „Jóindulatú gyónók, akik ezt észrevették, félbeszakították gyónásukat, hogy néhány pillanatra megpihenhessen.”

Káplánja mindezt látva, megkérdezte tőle: „Főtisztelendő atyám! Ha a jó Isten megengedné önnek azt a választást, hogy azonnal égbe juthasson, vagy pedig még folytathassa a bűnösök megtérítésének munkáját, melyiket választaná?”

‒ Itt maradnék!

‒ De a szentek a mennyben boldogok! Nincs ott többé se szenvedés, se kísértés!

‒ Igaz! ‒ felelt Vianney ‒, a szentek nagyon boldogok, mert ők a nagytőkések, akik nagyon sokat dolgoztak, mert tudták, hogy Isten bünteti a lustaságot, s csak a szorgalmat jutalmazza! De ők viszont már nem tudnak szenvedés árán lelkeket toborozni Istennek, mint mi ‒ jóllehet ‒, szüntelenül segítenek nekünk!

‒ Ha az Isten a világ végéig itt hagyná önt a földön, és elég ideje volna a lélekmentésre, akkor is föl kelne olyan korán ?

‒ Ó kedves Barátom! Örömest fölkelnék mindig éjfélkor. Nem a fáradtság az, amely engem elrettent, hiszen én lennék a leg­boldogabb pap, ha nem nyugtalanítana az a gondolat, hogy majd lelkipásztorként tartozom megjelenni Isten ítélőszéke előtt! ‒ válaszolta szentünk, és az arcán két nagy könny gördült végig.

1859. áprilisának vége felé, maga köré hívta az Ars-i férfiakat, akik a Húsvét szentségi megülésére készültek.­ Beszéde bevezetőjében magát Mózeshez hasonlította, aki halála előtt Izrael népét maga köré gyűjtötte: „Gyermekeim! Mily fölséges cselekedet az, amellyel fölkészítettétek szíveteket a húsvéti parancs teljesítésére azzal, hogy a Jóistennek lakást készítettetek. Egykoron testvéreim én mentem hozzátok és semmit sem tagadtatok meg tőlem. Min­dezt köszönöm néktek! Ma a misszionárius fog benneteket meglátogatni, s úgy fogadjátok mintha én jönnék: szívem kíséri őt! Sajnos, még mindig vannak bűnösök a hitközségben! El kell mennem innen, hogy más térítse meg őket!”

Ez volt az ő szerény búcsúdala (ld. Lk 2,29). Vianney e szavaiból többen tényleg kiérezték a búcsúzás fájdalmát, s közeli halálára következtettek.

1859. júliusának utolsó napjaiban rekkenő hőség volt. A túlzsúfolt kis ars-i templomhajóban majd megfulladtak az emberek. A zarándokok kénytelenek voltak olykor kimenni, hogy friss levegőt szívhassanak. Szentünk azonban hősi hivatásának a vértanúja mégis a gyóntatószékben tartózkodott! Lehet, hogy egy régebbi gondolata is motiválta ebben: „Ha valamely pap az Isten és a lelkek érdekében kifejtett munka közbeni szenvedé­sben múlna ki, ez csak javára válna!”

le-saint-cure-ars-167_280_1.JPGJúlius 29-én péntek éjjel nagyon rosszul érezte magát, de ennek dacára, éjjel egy óra tájban a templomba ment. A gyóntatószékben azonban elfogta a fuldoklás! Több ízben ki kellett vánszorognia a templomból, hogy az udvaron néhány percig megpihenjen. Láz tört ki rajta.

Úgy tűnik, érzékelte a halála dátumát, mert 1859. júliusában a jó keresztény Saint-Etienne Madame Pauze gyónása végén, szentünk így szólt:

‒ Viszlát gyermekem! Három hét múlva újra meglátjuk egymást!

Három héttel később Vianney atya és Madame Pauze majdnem egyszerre haltak meg, így találkozhattak az Úr előtt.

(Források a 2. részben!) (folyt.)jean_marie_vianney5d_b535_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr514873230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása