HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_4.jpgA végletek találkoznak

     Az Ars-i plébános szószéke alatt és gyóntatószékében térdre borultak püspökök, híres hitszónokok, kiváló világiak. Ám ő az előkelő személyiségek látogatásánál többre becsülte egy szegény látogatását, aki tőle alamizsnát kért. Bérenger de la Drôme az „erkölcsi és politikai tudományok doktora, büntetőjogász” tanácsot jött kérni tőle bizonyos nehéz ügyben, amely megoldhatatlannak látszott. Vianney azonnal kész volt a tanáccsal, és az előkelő nagytudású hivatalnok el volt ragadtatva. Ugyanakkor szentünk még arra sem gondolt, hogy nevét megtudakolja tőle.

Pététot oratóriánus atya és Pierre Combalot apostoli misszionárius leckét vettek szentünktől a buzgalomból és az ékesszólásból. Elragadtatva tértek haza. Allon Meaux-i püspök, egy héten keresztül minden egyes katekézisen részt­ vett. Dupanloup püspök, Bonaid bíboros is Ars-ba mentek, hogy véleményét kikérjek. Mindazonáltal, mintha észre sem vette volna, hogy őszinte tiszteletük tárgya ő volt. Bármilyen híresség is hallgatta meg szentünk szentbeszédeit, ő úgy tekintette, hogy ez a megtiszteltetés nem neki, hanem másvalakinek szólt volna! Érthető, ha a lacordaire_s-l300_280.jpgkor leghíresebb szónoka Fr. Henri Dominque Lacordaire dominikánus atya sem mulasztotta el meglátogatni.

Egy szombati napon, 1845. május 3-án, az országos hírű domonkos hitszónok, aki már régóta óhajtotta látni az Ars-i plébánost, inkognitóban jelent meg Ars-ban. A kastélyban szállt meg. Másnap reggel öt órakor a templomba ment. Vianney nagy örömének adott kife­jezést, hogy láthatja a híres szónokot. Bensőségesen megölelték egymást, majd a legértékesebb kelyhet és a legszebb miseruhát vette elő számára. A nagymisén Vianney a Szentlélek befogadásáról beszélt. Lacordaire vasárnap meghallgatta még a déli egy órakor tartott katekézist is. Végül a vecsernyét és a szentbeszédet már a vendég tarthatta. Ez csalódást okozott sok zarándoknak, akik szívesebben hallgatták volna az Ars-i plébánost. Mialatt a nagy hitszónok beszélt, Vianney egy tanú szerint, rendkívüli figyelemmel és lelkesen hallgatta.

Hétfőn papi gyűlés volt Ars-ban és ebédre a kastélyba voltak hivatalosak, melyen Lacordaire is részt vett. Az egyik vendég így szólt Lacordaire-hez:

‒ Főtisztelendőséged az Ars-i plébánost talán ke­vésbé találhatta ékesszólónak!

‒ Ó nem! Ő úgy prédikált, ahogyan egy jó lelkipásztornak prédikálnia kell! ‒ felelt a domonkos atya.

Másnap ‒ beszéli Raymond atya ‒, Vianney ezt mondta nekem:

‒ Ön bi­zonnyal ismeri azt a mondást: „a végletek találkoznak”! Tehát ez tegnap beigazolódott az Ars-i szószéken, ahol a nagy tu­dást és a nagy tudatlanságot egybevethették az emberek!

És lám, megmutatkozott az alázatosság, mely a Szentnek mindenkori erénye volt.

Már hallottuk azt, hogy egyes paptársai lelkipásztorko­dása első éveiben le-saint-cure-ars-142_280.JPGmennyire kifogásolták ruházatát. Ha ideje volt, ő maga javítgatta ruháit, s mivel a tű használatában meglehetősen ügyetlen volt, el lehet képzelni, hogy mily eredménnyel. Egy szép napon Lassagne Katalin, aki beszélni akart vele, meglepte, amint a térdnadrágját javította. Katalin megle­petten állt az ajtó küszöbén: „Ah Katalin! ‒ mon­dta szentünk nevetve. Ön azt hitte, hogy a plébánosát találja itt, és lám egy szabóra akadt!”

(Források a 2. részben!) (folyt.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr2714833866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása