HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_3.jpg„Arckifejezése nyugodt és derűs volt, mintha élt volna.”  

     A lélekharang ismét megszólalt, mire a hitközséget mélységes fájdalom fogta el. Könnyes szemekkel mondogatták: „Meghalt a mi szent lelkipásztorunk!”

De a környező falvak templomai is harangoztak, tudatva mélységes részvétüket.

Szentünk halálhíre villámgyorsan terjedt, a sürgönyök minden­hová elvitték a hírt. Tömegek indultak meg Ars felé. Már augusz­tus 4-én reggel feketéllett az út a tömegektől.ravatalon_2_535.jpg

Vianney már évekkel előbb kifejezte ab­béli kívánságát, hogy halálakor ne vetkőztessék le. Elsősorban attól tartott, hogy önsanyargatása nyomait meg fogják látni. De ezt a tilalmát nem vették tekintetbe, sőt, a szívét eltávolították, és egy fiolába vért vettek tőle! (Lásd alább!) Reggeli öt óra tájban átöltöztették és reverendát, harisnyát, stólát adtak rá, majd a földszinti szobába vitték. „Arckifejezése nyugodt és derűs volt, mintha élt volna.”ravatal_4_535.jpg

Kezdetét vette a negyvennyolc órai szakadatlan felvonulás. Önkéntes rendőrség tartotta fenn a rendet. Persze mindnyájan látni akarták a lelkipásztort. A bebocsátottak csak egy Miatyánk és Üdvözlégy elmondása idejéig maradhattak a szobában. A fiúintézet két növen­déke szüntelenül hozzáérintették a szenthez a kegytárgyakat. Kiürítették az összes Ars-i kegytárgy üzletet, és az asszonyok kötényszámra vitték a kereszteket, rózsafüzéreket, érmeket, mint kiderült anélkül, hogy fizettek volna! ver_es_sziv_3_535.jpg

Raffin, a Trévoux-i közjegyző hiába pecsételte le a paplak egyes helyiségeit, a jámbor lopásokat nem lehetett megakadályozni. Egyesek vakmerőségét már a rendőrségnek kellett erőszakosan megakadályoznia.

A halott-látogatást augusztus 4-én délután egy félórára felfüggesztették, amikor első ízben sikerült az Ars-i plébános arc­vonásait lefényképezni. Készítettek is róla végre képeket a fotográfusok, és a „modell, ezúttal nem tiltakozott”! A portrék néhány darabját „élővé” retusálták.  (Lásd az alábbi képet!)

A temetést augusztus 6-ára tűzték ki. Előtte való este oly tömegek érkeztek Ars-ba, hogy az ennivalóban csakhamar hiány állott be. A tömeg nagyobb fele, miután szállást nem tudott kapni, kénytelen volt a templomtéren a csillagos ég alatt tölteni az éjt. De ennek ellenére senki sem tágított!

Augusztus 6-án nyolc óra tájban 300 pap és szerzetes, 6000 hívőből álló menet alakult. A nyitott koporsóban látható volt a megdicsőült holtteste. Amikor a koporsót felemelték, a tömeget ugyanaz az ellenállhatatlan lelkesedés fogta el, mint az ő életében. Mindenki a koporsóhoz akart férni, hogy utoljára szemlélje az Ars-i plébános arc­vonásait. Végre megindulhatott a menet és Vianney Jean-Marie Baptiste még egyszer végighaladhatott kedvelt községe utcáin. És ez bizony nem gyász-, hanem diadalmenet volt. Fehér ruhás leányok, karinges papok mögött következett a nehéz ólom és tölgykoporsó, amit felváltva vittek, papok, Iskolatestvérek és az Ars-i legények. A szomszéd községek harangjai elvegyültek a tömeg hangos zokogásába.

A menet a templomtéren állapodott meg. A koporsót a kereszt tövébe helyezték. Langalerie megyéspüspök végezte a temetési szertartást és emlékbeszédében a következőket mondta:

‒ Jól van, derék, hű szolgám! Menj be urad örömébe! (Mt 25,21) Kedves híveim, elmélkedjünk néhány pillanatig e sokat ígérő szavak fölött, amelyek bennünket ez alkalommal bizalommal és vigasztalással töltenek el. De a szavak egyben üdvös figyelmeztetést is foglalnak magukban, annak a nevében mondom ezt, ki ezentúl csak életének példája és talán sírjának csodái által fog hozzátok szólni. – Majd rövid vonásokban az Ars-i plébános emberfölötti életét vázolta. – Hosszú évtizedek, talán századok óta nem alakult ki hasonló körülmények között olyan papi élet, amely annyira eredményes, annyira szent, annyira elfoglalt, annyira foglalkoztatott és annyira az isteni szolgálatban felőrölt élet lett volna, mint az övé!

(Források a 2. részben!) (folyt.)

jean_marie_vianney5d_b535_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr4114878696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása