HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_3.jpg„Majd pihenünk eleget a másvilágon!”

     Mint az előzőkben olvashattuk, a Szent Szűz és Szent Filoména jelenéseire szentünk maga is tett célzást. Erről élete vége felé 1859. májusában újból említést tett. A paplak fogadószobájában Belvey bárónő kérdést tett fel az agg plébánosnak: „Az a gondolat foglalkoztat, hogy helyes-e, ha anyagi forrásainkat kizárólag a missziók javára használjuk fel?”

john-mariae-vianney-st_philomena_280.jpgMialatt a bárónő imád­kozott, szentünknek megjelent Szent Filoména fényes fel­hőtől övezve, és kétszer is ezt mondta: „A lelkek üdvénél nincs értékesebb dolog!” Míg Filoména beszélt, Vianney állva maradt, szemei az ég felé tekintettek s az arca ragyogott!

De még más természetfölötti kedvezményben is részesült az Ars-i plébános.

Bőségesen részesült a könnyek ajándékában. Avilai Szent Te­réz szerint a könnyek az Isten iránt érzett kimondhatat­lan gyengédségből, vagy pedig abból a lelki fájdalomból származnak, amit a szív érez, mert látja az annyira megbántott Istent! „Ezeknek a könnyeknek Isten az oka, melyeket az elragadtatás sajtol ki a szemekből!” (Lacordaire)

Vianney mindig könnyezett valahányszor a bűnről vagy a bűnösről beszélt. Ha a keresztúti ájtatosságot végezte, mel­léből feltört a zokogás. Sőt, amikor áldoztatott, könnyei gyakran a miseruhára hullottak. Különösen élete végén a könnyei miatt már nem tudott prédikálni az Oltáriszentségről, az Isten szeretetéről és jóságáról, a mennyei boldogságról, hogy ne kellett volna félbeszakítania beszédét. De zokogni tudott a természet szépségén is!

Vianney benső lelki életét tanulmányozva láthatjuk, hogy az ő élete állandó ima és szakadatlan összeköttetés volt az éggel. Az Ars-i plébános teljesen átadta magát az isteni akarat átala­kító erejének. „Szeretném magamat teljesen elveszteni, hogy egyedül csak az Istenben találjam föl magamat!” Bensőséges óhaja teljesült: az isteni Bölcsesség eljegyezte magát a lelkével.

Életének utolsó évében (1859), Vianney nem kevesebb, mint százezer idegent evangelizált templomában. Siettek jönni az embe­rek, mivel érezték, hogy az Isten szolgája élete végéhez közeledik. Mindenki látni, hallani akarta őt, s a lehetőség szerint nála gyónni. A munkát már nem tudta egymaga elvégezni: az egyházmegyei misszionáriusok is gyóntattak a kápolnában. A nép­áradat oly nagy lett, hogy néha olyanok, akik Vianney-vel akartak beszélni, hat napig is kénytelenek voltak várakozni, csakhogy egy pár szót válthassanak vele. Hogy gyorsabb mun­kát végezzen, gyóntatott még késő éjszaka is, és csak látszatra pihent le, mert éjjeli egy órakor már fölkelt, de néha előbb!

A lelki békét és a bűnbocsánatot szomjazó tömegek nem törődtek azzal, hogy egy öreg papot tesznek tönkre, akit az önfeláldozó élet és a szakadatlan munka már teljesen kimerített.

Katekézisei már nem voltak egyebek, mint erőltetve kimondott felkiáltások sorozata, melyeket könnyek kísértek. Természetesen már nehezen lehetett őt megérteni. Időről-időre egy-egy köhögés árulta el szenvedését: de az Isten iránt való szeretete és a lelkek iránt való buzgósága legyőzték erőtlenségét.

Végül már annyira gyenge lett, hogy alvás előtt kénytelen volt tejet inni, és bizony ez volt az egyedüli változtatás szokásos étkezéseiben.

Elmúlt már az az idő, amikor azt mondta: „De­rék hulla vagyok: ha ettem egy keveset és két óra hosszat aludtam, újra kezdhetem a munkát!” Most már olyannyira kimerült volt, hogy megelégedett ezzel a mondással: „Majd pihenünk eleget a másvilágon!”

Nem csoda, ha Garets gróf, szüntelenül kérte: „Jó főtisztelendő uram, kímélje magát!”

le-saint-cure-ars-162_280_2.jpgRövidke éjjeleit azzal töltötte, hogy izzadtan hánykolódott kemény és keskeny ágyán. Nem is merné az ember elhinni, ha Athanáz testvér nem beszélte volna el, hogy „minden reggel harcolni kellett önmagával, hogy napfelkelte előtt fölkeljen, hogy átmenjen a templomba. Volt, hogy négyszer is összeesett a fáradtságtól, közben így sóhajtozva: Csak mindig újra hajrá, Krisztusért!”

(Források a 2. részben!) (folyt.)

 

tablo8507924eb8230_535_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr9314873204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása