HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_4.jpgA csodák közt az ő személye volt a legnagyobb!  

     A csoda isteni pecsét, isteni kézjegy, mindazáltal e nélkül is lehet valaki szent. Ha az Ars-i plébános nem mű­velt volna csodát, nem kevésbé lett volna csodálatraméltó, jóllehet a széleskörű ismertsége talán kisebb lett volna! Végtére is az ő élete nem volt-e állandó csoda? Ezt írták Szent Bernátról is: „Csodái között, ő volt az első és a legnagyobb csoda!”

„Emberileg érthetetlen dolog ‒ állította Gardette kanonok ‒, hogy harminc esztendőn át képes volt megfelelni annak a feladatnak, amelynek terhe alatt minden más, bármily erős szervezetű pap összeroskadt volna.” Maga az egyik kezelőorvosa is így nyilatkozott: „Ha jellemezném az életmódját, melyet alkalmam volt ki­ismerni, a puszta életben maradása, élettanilag teljesen érthetetlen előttem!”

Pál apostol írja: Az én apostoli mivoltom jelei végbementek köztetek minden béketűrés, jelek és csodák és erők által. (vö. 2Kor 12,1-12)

1858. február 9-én Ars-ba jövetelének negyvenedik évfordulóján a polgármester unokanővére menyegzőt tartott. Nagy lakomát csaptak a jegyespár tisztele­tére, és a lakoma mélyen az éjszakába nyúlt. Szentünk már 72 éves agg volt, s a böjt következtében kimerült, mégis a vasárnapi szentbeszédét oly harcias hangnemben tartotta meg, mint hajdanán, és értésére adta a híveknek s a bűnbánó lakodalmasoknak, hogy mily fáj­dalmat okozott neki a botrányos és gyermekes magavisele­tük. Ki is jelentette, hogyha a legközelebbi lakodalom is kicsapongással lesz egybekötve, akkor látni fogják, hogyan hagyja el a falut! Az eset Ars-ban nem ismétlődött meg!

Az Ars-i plébános nem beszélt soha az isteni kegyelem azon megnyilvánulásairól, melyekben része volt. Idevonatkozó rákérdezések kellemetlenek voltak neki, s láthatólag fárasztották. Hogy ezeket kikerülje, az volt a szokása, hogy az Isten szeretetéről vagy a Szentek Életéből vett elragadó részletekről áradozott. Innen van az, hogy csupán néhány tanú szá­jából, s nem a sajátjából tudtunk meg egyes dolgokat, melyek misztikus életének titkaira vonatkoznak.ars_saintars_saint_cure_1-2_b535.jpg

Mindazáltal megtörtént, hogy szentünk akaratlanul is elárulta magát részben azzal, hogy nagyon erős megindultságát nem tudta leplezni, részint pedig azzal, hogy beleesett az alázatosságára kivetett hálóba. Egy napon kipirult arccal a „Gondviselés”-be ment:

‒ Ó mily kegy! Mily szerencse! Mily rendkívüli dolog! ‒ sóhajtozott önfeledten, Lassagne Katalin jelenlétében.

‒ De hol? ‒ kérdezte Katalin.

‒ A templomban... a templomban! ‒ válaszolta szentünk visszafogottan.

Aztán, többet nem akart mondani. „A nagy erők, amelyeket az Isten a lelkek világában működtet, természetszerűleg elragadtatást, hallgatást, valami 'istenit' idéznek elő, ami minden kifejezést elnémít!”

Mit is láthatott a plébános ezen a napon a templomban? Talán „a szentek ama körmenetét”, amelyről egyszer beszélt, és mely oly nagy hatással volt rá, hogy emlékét egész életében meg­őrizte.

Akik abban a szerencsében részesülhettek, hogy a Szentmiséjén jelen lehettek, észrevehették azt az átalakulást, amely egész lényét megváltoztatta. S ennek annyira tudatában volt, hogy az árvaházi leánykáknak azt ajánlotta, hogy ne tekintse­nek a miséző papra!

Amikor ő, a „hit angyala”, a „szeretet szeráfja” misézett, szemei tűzben égtek, s az arca lángba borult. Egy ministránsa megfigyelése szerint, egész magatartása magán viselte az elragadtatás összes ismertető jelét. Az emberek ösztönszerűleg figyelték a lábait, hogy érintik-e még a földet.

Bevallotta, hogy az eucharisztikus színek elegendő táplálé­kot nyújtottak neki, miként több más szent életében előfordult. „Ó, mily éhes lettem mise közben ‒ mondta egy al­kalommal Lassagne Katalinnak. ‒ Amikor az áldozás ideje elér­kezett, így szóltam az Üdvözítőhöz: Istenem, tápláld testemet és lelkemet! ‒ S az éhségem teljesen eltűnt!”

Az, hogy szentünk mise közben láthatta-e a mi Urunkat? Nos, Toccanier káplán szerint, az volt az általános vélemény, hogy az Oltáriszentségben Vianney az Úr érzékelhető jelenlétének is örvendhetett. „Az átváltozta­tás után, amikor Urunkat ujjaim között tartom, teljesen meg­feledkezem magamról” ‒ vallotta szentünk.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

 ars_saintfilomenacuredars_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr714872704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása