HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

 A „Kisház” története és későbbi sorsa 1

     Sajnos, az utókor már nem láthatja Erzsébet asszony „sajátkezűleg” (egy-két önkéntes mesterember segítségével) épített kis lakását. A szerény hajlék már befejezéshez közeledett, mikor két szomszéd is feljelentéssel fenyegetőzött. Az persze nyilvánvaló volt, hogy nincs rá semmiféle építési engedély. A jobb felőli (víkendházas) szomszéd (M), aki Palesztínából települt haza, igen határozott fenyegetést tett. Erzsébet azidőben eszperantót tanult magánúton és könyve szószedetben egy bölcs mondásra talált: „Egy kis jóindulat, a legrosszabb szándékot is képes megenyhíteni.” Ekkor könyvével együtt átment a szomszédhoz és megmutatta neki. A férfi zavarba jött és másnap azon ajánlattal szólította meg szomszédasszonyát, hogy „felejtsük el az egészet, hiszen a házikó szebb, mint a régi tyúkól volt!” A másik telek felől is lényegében hasonló „eljárással” oldódott meg a feszültség. Az utolsó támadás azonban a családon belülről érte! Közvetlenül „beköltözés” előtt állt, mikor (még ott lakó) József fiával feszültsége támadt, aki attól tartott, hogy édesanyja majd "elvonul" elhanyagolva beteg felesége és a három kicsinye gondozását! Miután Erzsébet asszony meggyőzte őt töretlen anyai-, anyósi- és nagymamai szeretetéről, helyre állt a nyugalom. 
     Az egész házacska kb. 16 m² alapterületű lehetett, minden volt benne, szoba, előszoba (főzési lehetőséggel), vendégszoba, mosdó és illemhely is! A szobácskának háromosztású, de egyrétegű ablaka volt jobbra. A lépőt a „Turini Lepel” Krisztus Arca kép fogadta szemből, alatta keskeny, polcszerű asztalkával mint egy kis oltár. A helység inkább felszőnyegezett kápolna érzetét keltette. Az ajtótól jobbra egy cserépkályha volt. A bal oldali hosszanti falon, egyrétegű üvegezésű nyílászáró, alatta egy padlóig vastagon letakart priccs, tégla lábakon, (mely hidegebb időkben a jobboldalon volt). A bejárati ajtó jobbra nyílt, balra a fal mellett kis asztal. Az üveges előtérben egy lilaakácfa volt „beépítve” a födémbe. A házikó építése 1962-ben kezdődött, és 63 őszén Erzsébet már be is költözött. Összességében, egy egészen különös, meghitt hely volt. Később 1979-től kívülről terméskő burkolattal látták el karizmatikus fiatalok és folytatólag toldalék falakat is húztak az efezusi ház mintájára! A bejáratból kifelé nézve jobbra, 3-4 méterre egy Lourdes-i barlangocska állt, gránitkő Szűzanyával. Előtte egyszerű kis kertecske. (A szobrot Vida Zoltán faragta.) 
A 'Kisház' − melyet Erzsébet csupán szóban nevezett így −, csodálatos lelki élmények és nagy misztériumok tanúja volt. A hely rendkívüliségét az Égiek is megerősítették, erről tanúskodik naplóbejegyzése is: „Délelőtt a Szent Szűz szobra körül liliomokat ültettem. Munkaközben a Szűzanya szólt: „Kis kármelita leánykám! Lourdes után ez a hely lesz a világ legnagyobb kegyhelye. Írd le, s add át ezt is gyóntatódnak! Én üzenem és kérem, tegyen meg minden intézkedést a lelkek érdekében! Ő az én szeretett fiam akit anyai bátorítással és rendíthetetlen erővel halmozok el. (III/199) Begyik Tibor (Minden idézet vagy közlés csak a szerkesztő és forrás megemlítésével!)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A képen A. Michalek lengyel atya (balra) és Bajcsy Lajos atya látható Erzsébet asszonnyal (középen) 1983-ban. 
 
      Amikor Erzsébet asszony e sorok írójának bemutatta kis otthonát, így beszélt: „Látod titkár testvér! Ez a hely a Szűzanya ígérete szerint a világ egyik legnagyobb kegyhelye lesz, miként naplómban is írtam! A Kisházat magam kezdtem ide építeni, a gyerekek közt megosztott kert Cili lányomra eső hányadára. Mindent az Úr Jézus kérése és a Szűzanya útmutatása szerint alakítottam! Az Úr kérte, hogy mondjak le mindenemről és építsek egy kis remetelakot, ahová csendes magányba vonulhatok. És ez kellett is fiam, mert a nagy házból kivonulva már nem maradt hely, ahová lehajthattam volna a fejem! Az építkezéshez az Úr küldött egy-egy önkéntes mesterembert, akik olykor némi, bontott anyagot is hoztak magukkal. Itt van például ez a kis ablak! Ez egyenesen régiség, még ki  is  lehet akasztani, ám legnagyobb baja az, hogy  csak egyrétegű és a nagy hidegben nem szigetel rendesen. Láthatod, milyen szép ez a cserépkályha is - a csempéi úgy volta kidobva az utcán -, s bár a hidegebb téli napokat képtelen kifűteni. Ilyen hetekben mindig felmegyek a gyerekeimhez, de alig várom mindig a jobb időt, hogy újra elmerülhessek a remetei magányban."  (Folytatása következik!)  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr593284624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása