HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

Az engesztelő életmód jellemzői

A most következő sorok tartalma átfogó értelemben nemcsak az engesztelésre kész lelkületet kell jellemezze, hanem az életszentségre törekvő személyt is át kell, hogy itassa. Mi azonban most kizárólag az engesztelő élettel foglalkozunk.

1.) Alázat: az életszentség alapköve.

     "Íme az Úr szolgálóleánya, történjék velem szavaid szerint." /Lk 1,38/
     Soha senki nem hiheti, hogy már levezekelte bűneit, ennek megállapítása egyedül az Úrra tartozik. A szentté válás útja életünk utolsó pillanatáig tart, folyamatában tekintve tehát halálunkig.
     Ha alázatosak vagyunk, minél közelebb kerülünk Istenhez, annál inkább érezzük, hogy tele vagyunk fogyatékossággal, hibákkal. Aki úgy érzi, hogy elérkezett egy magas szellemi síkra, nagyot eshet. Minél magasabbat ér el a lelki életben, annál inkább érzi Isten előtti kicsinységét, semmiségét, annál inkább felismeri, hogy mindent egyedül Istennek köszönhet. Mert minél közelebb kerülünk Istenhez, annál jobban érezzük végtelenségét, nagyságát.
     Egy kisebb példával lehet ezt megérteni:
     Kirándulni megyünk, egy hegy tetején lévő szép várat szeretnénk megtekinteni. Lentről nem is tűnik olyan nagynak, de amint felfelé haladunk, kezd előttünk kibontakozni minden apró részlete és amint egészen elérkezünk a kapujához, látjuk, mennyire hatalmas, fenséges és szép, mindenféle erődítményeivel, bástyáival együtt.
     Ha egy lélek egy komoly lelki szinten van, még inkább érzékeli életében elkövetett bűneit, mulasztásait. Tudja azt is, hogy bármikor elveszítheti a kegyelmeket, s hogy Isten nélkül vége lenne.
Ha a lélek büszke erényeire, az még távol áll a lelki nagyságtól – nem alázatos. Mindezek miatt elsősorban magunk bűneiért kell engesztelni a jóságos Atyát, hogy tiszta edényekké váljunk.
Jezus_a_feny.jpeg     Az alázat kiindulópontja a többi jellemző vonásoknak, melyeket említeni fogunk.
     Boldog Mirjam azt mondta, hogyha egy lélek alázatos, de sok bűnt követett el, bejut a Mennyországba, de az, aki számos jót tett életében alázatosság nélkül, nem fog bejutni oda.
     Ha kimegyünk a napsütésre, minél ragyogóbb fénybe kerülünk, annál jobban felfedezzük ruháinkon az aprócska foltokat is, arcunkon a kicsi ráncokat, kezünkön azt a piszkot, amit félhomályban nem látnánk meg.
     Jézus a Fény – így az Ő ragyogásában a legapróbb ráncok is szemünkbe tűnnek.
     Ne féljünk azonban megismerni magunkat. A félelem gátol a lelki életben. Isten szeret minket ahogyan vagyunk, mint gyermekeit.
S ha őszintén tudunk Tőle bocsánatot kérni, magához ölel bennünket.
Meg ne bantsalak anyam2.jpgHelyezzük magunkat a drága Égi Anyuka karjába. Ő akkor tud igazán felemelni minket, ha kicsi gyermekek vagyunk – azaz alázatosak, nyitott szívűek – mert könnyűvé válunk számára a tanítás, a segítség, nevelés síkján.
Gyakran hallom másoktól, hogy a szentgyónásban elmondják a körülményeket, a miért követte el ezt vagy azt. Sok magyarázattal, védekezéssel gyónnak. Szerintem ez szükségtelen. Ha gyónnunk, ne védjük magunkat. Vállaljuk a bűn, hiba következményét. Ne ijedjünk meg ettől. Az Úr látja a körülményeket, látja mit miért tettünk. A gyóntató atyának erre nincsen szüksége, Istennek pedig végképpen nincsen.
Kivétel, ha egy számunkra ismert lelkiatyánál gyónunk, akivel át tudjuk beszélgetni életünknek ezt vagy azt a történését, eseményét.
Egy kiválasztott léleknek lehetnek misztikus megtapasztalásai. Ha azonban ezt fontosabbnak tartja mint a viselkedését, akkor rosszul úton jár. Élményei ebben az esetben nem Istentől származnak. A misztikus lélek nem büszke ezekre, inkább fordítva: érzi, mennyire méltatlan rá.
Akkor nevezhetők ezek természetfölötti kegyelmi karizmatikus, vagy misztikus élményeknek, ha az illetőn meglátszik ennek hatása: cselekedeteiben, életmódján, bűnbánatán. Emellett gyümölcsök láthatók családjában, környezetében és a rábízottak életében.
Ha önmgamat vezetem és nem tűröm el mástól irányítást, segítséget, útmutatást, saját igazamat feddhetetlennek tartom, büszke vagyok elért eredményeimre és úgy érzem, felette állok sok embernek, ha egyházi előljáróim javaslatait nem fogadom meg, mert nem egyezik az én elgondolásommal: nem járok az alázat útján.
Tudatosítsuk magunkban a következőket:
Ha az Úr kiválaszt bennünket, nem nagyszerűségünk miatt teszi. Egyszerűen úgy látja jónak, mert... valamiért. Ne is kutassuk ennek okait! Biztosak lehetünk abban, hogy nem ragyogó erényeink miatt emel föl minket.
Egyedül Mária hihette volna, hogy tele van erénnyel, hogy tiszta mint a hó, hogy nincsen szeplő benne – Ő azonban ezt nem tudta. Sőt, eszébe sem jutott.
     "Íme, az Úr szolgálóleánya, történjék velem szavaid szerint." /Lk 1,38/ave Maria.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr95316751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása