HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

TEMESVÁRI PELBÁRT hitszónok (1435-1504)

     Gyermekkorát nem ismerjük. Első adat róla a krakkói egyetem évkönyvében található. Ide 1458-ban iratkozott be. Hat év múlva fejezte be tanulmányait mint teológiai doktor és 1471-ben belépett a Ferenc-rendbe, az obszervánsok közé.
stellarium.jpg     Hamarosan nagyhírű hitszónok lett. Legismertebb művét Szűz Máriáról írta: (Stellarium). Ennek előzménye, hogy Plebárt 1480 táján, amikor az országban pestisjárvány dúlt, maga is megbetegedett és vallomása szerint a Boldogságos Szűz közbenjárása mentette meg a haláltól. Ezért írta meg hálából művét. A Stellarium Szűz Mária kiválóságainak és erényeinek magasztalása. A cím jelentése utal a 12 csillagból álló koszorúra (Jel 12), melyet összekapcsol a főpap melldíszének 12 drágakövével. Ezeket jelképesen magyarázza.
     1483-tól Budán és Esztergomban tanította a szerzetes kispapokat a teológiára. Később elöljárói parancsára megírta a három részből álló nagy beszédgyűjteményét, a Pomeriumot. Ebben szentekről, ünnepekről és nagyböjt napjairól közöl szentbeszédeket, ill. vázlatokat. Tanári munkájának gyümölcse a zsoltárokat és énekeket magyarázó Expositio és a hitigazságokkal foglalkozó Aureum rosarium. Kéziratait 1495 után Hagenauba vitték és sokszor kiadták. Mélyen hívő és nagy olvasottságú író volt. Nem törekedett eredetiségre, hanem alaposan ismerve az egyházi irodalmat, idézetekkel bizonyított és tanított. Beszédeiben az életből vett képekkel szemléltetett s a királyi udvar közvetlen közelében is (Mátyás reneszánsz kora) bátran ostorozta az erkölcsi visszaéléseket. Mûvei, példaadó szerzetesi élete miatt a boldogoknak kijáró tisztelet övezte
évszázadokon át.
Temesvári Pelbárt tanítása a haragos fejedelmekről.
     A régiek a harag bűnét Mars képében festették meg: Kocsin ült egy örjöngő emberalak, ostort tartott kezében és előtte egy farkas állt. Mindez azt jelképezte, hogy a harag eszelős fúria, másodszor, hogy állhatatlan és rövid életû, harmadszor, hogy bosszúálló, ezért tart ostort a kezében. Negyedszer azért festettek farkast vele szemben, mert ahogyan a farkas szétszaggatja a juhokat, úgy marcangolják és pusztítják a haragos fejedelmek is a szegényeket.
Imádság:
     Istenünk, Pelbárt szolgád igehirdetésével és írásaival Egyházad javát szolgálta. Segíts bennünket is, hogy képességeinket Isten dicsőségére és embertársaink javára kamatoztassuk. A mi Urunk Jézus Krisztus által.

(Részlet Kovács Antal Kalliszt OFM : Ferences szentek és boldogok az év minden napjara c. könyvéből)

temesvari_pelbart2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr874913620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása