HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

A világ egyik legnagyobb Mária-szobrát állították fel 2008-ban Hercegszántón egy, a településről 1956-ban Amerikába disszidált 73 éves hazánkfia, Vöő Sándor felajánlásából. A 11 méter magas  rozsdamentes acélból készült Szűz Mária-szobrot 2008 október 13-án benedikálta Bábel Balázs kalocsai érsek.
herzegszanto256.jpg_____________________________________________

Erdő Péter: A saját nemzetünket és a többi nemzetet is tisztelnünk kell

2014. szeptember 13.

A mai keresztényüldözésről és a népek együttes imádságáról is beszélt Erdő Péter bíboros a Baja közeli hercegszántó-vodicai kegyhelyen, amelynek búcsúünnepére a szakadó eső ellenére sok százan gyűltek össze szeptember 13-án.

Mária születésnapja a régiek szerint egyszerre az öröm és a félelem napja – hangsúlyozta homíliájában a főpásztor. A nyomorúság, a veszedelmek, a gyűlölködés, az önzés, a háborúk áradata történetének kezdetétől fogva szinte teljesen elborítja az egész emberiséget, ezért sokszor az az érzés támad bennünk, hogy valami elhibázott volt már a kezdet kezdetén, hogy az emberi társadalmak valamilyen nagy, közös, ősi bűn terhét hordozzák – fogalmazott Erdő Péter. Sokszor keserűen tapasztaljuk azt is, – tette hozzá – hogy jók akarunk lenni, de napról napra szégyenkezve kell megállapítanunk, már megint nem sikerült.

A bajok ősforrása az eredeti bűn volt, amelyre sok új bűn halmozódott. Ezek miatt az emberiség már régóta szomjazott a megváltóra, amelyet Máriának köszönhetően kaptunk meg. Mária születése örömünnep, – hangsúlyozta a főpásztor – születésével felragyogott a remény csillaga, személyében feltűnt a közeledő Krisztus fényének első sugara.

Mária születésnapja egyben a félelem napja is volt, hiszen a gonosz lélek számára a Megváltó eljövetelének közeledte félelmetes volt. „Krisztus halálával és feltámadásával győzelmet aratott a gonosz lélek felett, a bűn és a halál felett. Ezért fél a gonoszság az igazságtól. Ezért van az, hogy ma is gyakran szinte érthetetlen hevességgel igyekeznek sokan Krisztust gyalázni, vagy alakját eltorzítani” – fűzte tovább beszédét a bíboros.

Erdő Péter a ma zajló keresztényüldözésekkel kapcsolatban elmondta, „elég a hírekre figyelnünk, hogy észrevegyük, amit a statisztikák is igazolnak, hogy manapság leginkább a keresztényeket üldözik”. A bíboros szerint a művelt világ gyakran bénultan és tétlenül szemléli a tömeges gyilkosságokat is, vagy azt, hogy a Közel-Keleten, főként Irakban, de lassanként már Szíriában és máshol is szinte teljesen eltűntek a keresztények. Olyan közösségekről van szó, amelyek a bibliai idők óta éltek ősi lakóhelyükön. A keresztényüldözésnek minden emberi magyarázaton túl van más oka is, tette hozzá a főpásztor, méghozzá az, hogy a keresztényektől mint Jézusnak, a szabadítónak a követőitől fél a világ.

A bíboros ezután arról beszélt, hogy a keresztényeknek Jézushoz és Máriához való ragaszkodásukat a mindennapokban kell megmutatniuk. Tisztelni kell az emberi életet, szeretni az embert fogantatásának pillanatától a neveltetésen, a munkán, a betegségen, a megfáradt öregségen túl, egészen a halálig. Szeretni kell az emberi közösséget, családunkat, rokonainkat, barátainkat, népünket. Emellett a többi nemzetet és nemzetiséget is tisztelnünk kell. Erdő Péter kifejezte örömét, hogy a vodicai kegyhelyen szerbek és horvátok, sokácok és bunyevácok, szlovákok, németek és románok, magyarok és más közösségek tagjai együtt imádkoznak, együtt kérik közös édesanyánk, Szűz Mária pártfogását.

Hercegszántói és sokác (horvát) népviseletbe öltözött lányok felvezetésével érkezett meg az asszisztencia és a koncelebráló papság a búcsúi szentmisére, amelyen Zsigó Róbert államtitkár és Gordan Grlić Radman horvát nagykövet is részt vett. A liturgia elején Erdő Péter megáldotta azt az időkapszulát, amelyet a kegyhelyhez vezető, hamarosan megépülő autóútba helyeznek majd el. Ezt követően a kegyhely felújított baldachinját is megáldotta, majd a bíboros egy fatimai miseruhát és egy sokác szőttest kapott ajándékba. A szentmise végén a főpásztor a vodicai kegyhely tízméteres Mária-szobra előtt fohászkodva felajánlotta Magyarországot a Szűzanyának. Hazánk minden népét és nemzetiségét az istenszülő oltalmába ajánlotta.

1830-ban Kisboldogasszony napjának előestéjén egy sokác férfinek jelent meg Vodicán Szent Anna a gyermek Máriával. A Hercegszántóhoz tartozó települést (magyar nevén Máriakertet) 1838-ban az akkori kalocsai érsek, Klobusiczky Péter hivatalosan is kegyhelynek ismerte el, és személyesen szentelte fel a jelenés helyén épült kápolnát. A búcsújáró helynek új lendületet hozott, amikor nemrégiben felépült a világ legmagasabb, tízméteres Mária-szobra. Engesztelő szertartásokra, fatimai szentmisékre érkeznek a hívek.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr996701581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása