HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

szent_jozsef_535.jpgA példás fiú, aki a legkevésbé sem felelt meg családja elvárásainak

     József Betlehemben született Dávid király elszegényedett családjából (Mt 1,20-21). Több testvére is volt, akiktől egyszerű, csöndes és imádságos természetével egész lényében különbözött.

Részletek Boldog Emmerich Katalin, SZŰZ MÁRIA ÉLETE  (Új Ember Kiadó 2007. 110-115.) nyomán: 

     A hat testvér közül József harmadikként született. A szülőknek kevés kapcsolatuk volt velük. József tehetséges, jámbor és csöndes gyerekként jól tanult, de egyáltalán nem volt nagyravágyó. A fivéreinek durva tréfái voltak vele szemben, gyakran lökdösték. József gyakran az oszlopos folyosón a fal felé fordulva térdelt, és kiterjesztett karral imádkozott, fivérei meg odalopódznak, és hátba lökték Őt. Egy ízben, egyikük a lábával megrúgta, s mivel ezt látszatra észre sem vette, oly hevesen megismételte, hogy szegény József a kőpadlóra esett. Nyilván nem éber állapotban volt, hanem elragadtatásban. Magához térve nem mérgelődött, nem állt bosszút, hanem felkeresett egy rejtett zugot, ahol folytathatta imádságát.

A szülei sem voltak Józseffel megelégedve, mert valami világi hivatalra szánták, ám neki semmi hajlama sem volt ehhez. 12 éves lehetett, amikor a zaklatásokat elkerülendő, gyakran Betlehem másik felére ment, nem messze a majdani jászolbarlangtól, hogy egy jámbor asszonynál időzzön. Ez az asszony az esszénus nők kis csoportjához tartozott, és az esszénusok gyermekeit tanította. Gyakran egy tekercsből együtt imádkozott velük, bár volt, hogy József elvonult azokba a barlangokba, melyek egyike lett Urunk születésének a helye. Az esszénus közösségben voltak kő és fafaragók építők és ácsok, ezeknek József sokat segített, és így lassanként kitanulta a szakmát. Megjegyzendő, hogy Szent Józsefet ácsnak és asztalosnak tartják, pedig a görög nyelvű evangélium "tekton"-nak említi Józsefet, ami építőmestert (archi-tektont) jelent! Ez alatt pedig érthetjük, hogy szentünk akár teljes (kivitelező) építőmester is lehetett, nem csupán ács és asztalos! Annál inkább helyén való a feltételezés, mert József Dávid király leszármazottja volt, márpedig Dávid az Úrnak való házépítéssel volt elfoglalva, ld. (2Sám7).

Fivéreinek ellenségeskedése végül lehetetlenné tette számára, hogy tovább maradjon a szülői házban, így egy éjjel eltávozott otthonról, hogy rnesterségével keresse meg kenyerét. Akkoriban 18-20 éves lehetett.

József jámborsága nem változott és épp azzal volt elfoglalva, hogy megépített szerény lakása mellett imahelyet létesítsen, amikor angyal jelent meg neki, aki ezt mondta: ne ezzel foglalkozz, mert amiként József patriarcha egykor Isten akaratából gabona-intéző lett Egyiptomban, úgy most az üdvösség magtára rád lesz bízva! József ezt természetesen nem értette, mígnem egy újabb a szózatot kapott, hogy menjen Jeruzsálembe a Templomhoz, ahol isteni döntés által a Szent Szűz hitvese lesz – holott nagy visszavonultságában, kerülte a női nemet. 

 szent_jozsef_tisztasagos_jegy_300.JPGKésőbb fivérei felfedezték hollétét, és a szélesebb család – mely büszke volt királyi származására –, különösen zokon vette ezt a „póri” tevékenységet, és lényegében kitagadták a neki járó minden házrészből és örökségből! Később ez is oka volt, hogy a népszámlálásra érkező Józsefet a várandós feleségével nem fogadták be sehol Betlehemben, még a rokonai sem!

___________________________

* Jézus idejében a zsidó vallásnak három fő irányzata volt:

A farizeusok – akik a formális vallási és politikai irányt birtokolták, és Jézust halálra adták!

A szadduceusok – akik a gazdagabbakból csoportosultak, tagadták a feltámadást (Lk 20,27)

Az esszénusok – akik misztikára hajló, elkülönülő, szigorú aszketikus, de bensőséges lelki életet éltek. Létrejöttük Kr.e a 3. századra tehető. 

Imádság Szent Józsefhez

Szent József légy házunk ura, kis családunk patrónusa.

Egyetértés, hű szeretet egyesítse szíveinket.

Az ég felé mutass utat, gyámolítsd az ellankadtat.

Küzdelmünkben légy segélyünk, erényekben példaképünk.

Átadjuk a ház kulcsait, oltalmazd és védd lakóit.

Zárd ki mindazt, ami káros, ami üdvünkre hátrányos.

Engedd be az isten-áldást, minden jóban gyarapodást.

Ajánlj minket Jézusodnak és szeplőtelen Szűz Arádnak,

hogy családunk kisded háza Názáretnek legyen mása.

Amenjozsef_sao_jose_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr4314497404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása