HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_1.jpgLáztól dideregve és csontig ázva! 

     A lelkigyakorlat befejezését megelőző este olyan tolongás támadt az Ars-i plébános körül, hogy a tömeg a tolakodásban majdnem magával vitte a gyóntatószéket a gyóntatóval együtt. Ez volt az egye­düli Trévoux-i emlék, melyre szívesen emlékezett, s amin szívből tudott nevetni. Máskülönben nemigen beszélt a lelkivezetését áhító emberek tolongásáról, valamint a buzgóságnak tulajdonítható megtérésekről.

le-saint-cure-ars-128_280.JPGMég a járásfőnökség és törvény­szék urai is sok lelkiismereti kérdésben fordultak hozzá, tanácsért. Szentünk pedig személyválogatás nélkül, apostoli függetlenséggel töltötte be kényes hivatását. És bizony a nagy emberek, csak csodálattal beszéltek róla, bizony bárcsak elmondhatnánk ma is, hogy „boldog az idő, amikor a járásfőnök tanácsért fordult egy szenthez!”

A missziók vége felé viszont, egy szertartás folyamán az egybegyűlt hívek előtt a papok megismételték a felszente­lésnél tett fogadalmaikat. Trévoux-ban Vianney volt az, aki evangéliumos könyvet adott át minden egyes oltártestvér­nek, eközben pedig az előírt kérdést olvasta: „Hiszel-e az Úr Jézus Krisztus evangéliumában?” Ezt oly bensőséggel mondta, hogy arckifejezése és hanghordozása minden papot mé­lyen meghatott.

Amikor Vianney 15 napra a Saint-Trivieri misszió megtartására elment, az a rettenetes hír kapott szárnyra, hogy plébánosuk kimerülés folytán le-saint-cure-ars-134_280.JPGmeghalt a gyóntatószékben. Bár a hír, teljesen légből kapott volt, de nem volt egészen alaptalan! A hír onnan eredt, hogy Saint-Trivier felé jártában, szentünk étlen-szomjan távozott otthonról, s a hómezőkön eltévedt és ájultan találták meg őt a földeken. Beszállították a Trivier-i templomba, ahol nyomban a gyóntatószékbe ült! Hogy nála gyónjanak, még a szomszédos parókiákról is özönlöttek hozzá! Már kora reggel a templomba ment, hol délig gyóntatott, amellett, hogy a templom fagyos volt, így majdnem kihűlt! Bár egy lábzsákot hoztak neki, udvariasan át is vette, de használatlanul félretette.

Vianney plébános egész papi életében soha­ sem ment ide-oda szórakozásból, egyszerűen szívesen állott paptársainak rendelkezésére, hogy nekik szolgálatot tehessen. Miután természetfölötti előzékenységből semmi segítséget nem utasított vissza, természetesen minduntalan kihasználták, ám ő ezt engedte jó ügy­ben.

Ha valamely plébánia megüresedett, Vianney meg lett bízva ezek átmeneti vezetésével, ha beteg volt a paptárs, és nem tudta el­látni tisztjét, az Ars-i oltártestvér önként felajánlotta neki szolgálatát, éjjel-nappal, mindenkor kész volt, az első hívásra.

Éjjel meglátogatta a betegeket, nemcsak Rancé-ben és Saint­ Jean-de-Thurigneux-ben, de Savigneux-ben és Amberieux-en­ Dombes-ban, s ha vasárnap keresték őt, a nagymise után anélkül, hogy lakására ment volna, azonnal útnak indult, s ha visszajött, üres gyomorral énekelte a vecsernyét.

A közeli községekben, mint a Misérieux-ben is, anyakönyvek igazolják, 1820. áprilisától, 1821 májusáig az Ars-i plébános ugyancsak sokszor megtette azt a három kilométernyi utat, hogy ott kereszteljen, eskessen vagy temessen. Egy különösen csípős, hideg napon temetni ment oda, és majdnem fagyott arccal jött vissza. Más alkalommal, miután hasonló körülmények között végezte kötelességét, éj­jel tért haza, vizes, sáros utakon. Az Ars-i plébániára szánal­mas állapotban érkezett meg, de ő egyáltalában nem panasz­kodott, sőt boldog volt.

Egy alkalommal, maga is nagy beteg volt, mégis átment gyalog Savigneux-be, hogy egy beteget meggyóntasson. Olyannyira elgyengült, hogy szekéren hozták vissza. Máskor pedig egy esős őszi napon, egy Rancé-i család kívánta papi szolgálatát. Csontig ázva, láztól dideregve érke­zett a beteghez, ahol kénytelen volt ledőlni a beteg ágya mel­lett s ily helyzetben gyóntatta meg a beteget. „Én betegebb voltam, mint maga a beteg”, vallotta be visszajövet.

Csak teljesen lehetetlen dolgokat utasított vissza.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

le-saint-cure-ars-131_535.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr8114759113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása