HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535.jpgA beteljesül élet

     Most, hogy élete vágya teljesült, így szólt: „Ó mily nagy dolog, papnak lenni! ‒ mondta egyszer ‒, mindazáltal egy pap csak a mennyországban fogja megér­teni méltóságának fönségét. Ha ugyanis már itt a földön megértené szörnyethalna, ám nem az ije­dtségében, hanem a szeretet átérzésének következtében!”

Abban a kápolnában, ahol előző napon papi kenet­ben részesült, augusztus 14-én, a Boldogságos Szűz mennybevételének vigiliáján mondta első Szentmisé­jét, de ott maradt a másnapi nagy ünnepre is.

16-án utazott vissza Écully-be ahol öreg tanára türelmetlenül várta őt, és nyomban térdre esett előtte, hogy elnyerte az elsőmisés áldását. Bal­ley plébános tudtára adta az örvendetes hírt, hogy az ér­seki helynök, segédlelkésznek Écully-be helyezte, úgyhogy együtt szolgálhatnak.

st_john_vianney_icon_b280.jpgNagy volt az öröm a Dardilly-i házban is, amikor az újmi­sés megjelent övéi között. Ó, ha édesanyja megélhette volna! De öröme határtalan lehetett a mennyben is, hiszen szeretett fiacskája nem csak hosszasan imádkozott a sírjánál, de Újmiséjét is érte mutatta be.

Szentünk tehát Écully-ben maradt, ahol első papi szolgálata egy keresztelés volt.

A szószéken röviden, de világosan beszélt. Az erkölcsök szépségéről, és a keresztény élet tökéletességéről beszélt, gyakran a saját életéből vett példákat. A gyóntatási engedélyt csak fél év múltán engedélyezte az érseki helynök. Első gyónója Balley plébános volt.

Écully népe egészen felbolydult. Tömegek vettek részt a Szentmiséin, és szinte megostromolták a gyóntatószékét. Mindez sok idejét vette igénybe és megtörtént, hogy az étkezéseket is elhanyagolta. Valamivel később ez a böjtölése, szoká­sává vált. Papi munkája nem is maradt eredmény nélkül, mert sokan, újra felismerték istengyermekségüket, pedig a lélekmérgező forradalom Écully-ben is kárhozatos nyomot hagyott az emberek gondolkodásában.

1815-ben egy szép októberi napon délben, az Écully-i plébánián megjelent egy parasztasszony Forez-i népviseletben. Vianney Jean-Marie káplánt kereste. A szolgáló azt felelte, hogy a plébános és vendégei ebédelnek. Nem tesz semmit – mondta és belépett az ebédlőbe. Vianney felismerte benne Foyet asszonyt a pót-mamáját Noäs-ből. Az örömtől kipirultan ölelték meg egymást.

Balley plébános nem volt gazdag és egy segédlelkész eltartása komoly terhet jelenthetett volna, ha a hívek nem segítettek volna rendszeresen az élelmezésbe. A derék emberek ezt nemcsak köte­lességüknek, de megtiszteltetésnek tartották. A jó segédlelkész, nagylelkű volt a szegényekhez, még a ruháit is nekik adta.

Bizonyára az Isteni Gondviselés terve volt, hogy szentünk Balley plébános mellett szolgálhatott, mert tőle sajátította el a bensőséges, Istennek felajánlott vezeklő papi életet is. Pelletier kanonok-plébános szerint: „Écully­-ben két szent élt egymás mellett! Később maga Vianney vallotta megható szerénységgel: „Még jobb is lehettem volna, ha min­dig Balley plébánossal szolgálhattam volna. Tőle tanultam meg, hogy a lélek miként tud emberi érzékeitől elszabadulni s mennyire képes megközelíteni az angyalit. Hogy az ember kedvet kapjon a fokozott istenszeretetre, elég volt hallani, amint sóhajtotta: „Istenem, teljes szívemből szeretlek Téged”.

És bizony Balley plébános szöges ciliciumot hordott és a napi táplálkozása is igen szűkös volt. Bort nem ittak, és rendszerint csak néhány darab főtt burgonyát ettek barna kenyérrel. A dolog vége az lett, hogy ez kitudódott, s a hívek jelentést tettek erről Courbon érseki helynöknek. Ő azonban így válaszolt: „Szerencsések vagytok, hogy oly papjaitok vannak, kik helyettetek vezekel­nek!” (Elgondolkodtató!) (Források a 2. részben!) (Folyt.)

august-4-st-john-maria-vianney3_535_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr7814683814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása