HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535.jpgA latin nyelvvel való nehézségek

     Sajnos az utókor egyházi személyei közül sokan mindmáig „butának” tartják szentünket, és ezzel sajnos nemcsak lekicsinylik egyedülálló példaképüket, de súlyos tévedésben vannak! Az Ars-i plébános ugyanis bölcs gondolkodó volt, bensőséges Mária-tisztelő, kimagasló szent az Egyház egén és a lelki élet mestere, ám szikrányi érzéke sem volt a nyelvtanhoz, különösen nem a latin bonyolult rendszeréhez! Ezt a „fogyatékosságát” még fokozta, hogy a Dumas polgár iskolájában tanult francia alap-nyelvtant is elfelejtette! És bizony, aki az anyanyelve mondattanát nem érti, az az idegen nyelvtanét még annyira sem fogja! Az már csak költői kérdés, hogy vajon mi szükséges az üdvösséghez, a kiváló nyelvtudás, vagy a bensőséges krisztusi hit?

A kis-szemináriumban Jean volt a legidősebb, és bizony a nálánál fiatalabbak visszafojtották a nevetésüket, amikor a számukra egyszerű feladatot, szinte képtelen volt megoldani.

Ez a stabil hitéletű és biztos hivatású fiatalember szembesült azzal, hogy a latin tanulás jóval keményebb munka, mint a szőlőművelés.

Éjjeleken át, a lámpa gyér világa mellett dacos kitartással hajlott a könyv fölé, hogy bebiflázza a deklinációkat és a szavakat, melyhez kérte a Szentlélek segítségét, ám ha tudni vélte is, másnapra mégis teljesen elfelejtette!

Osztálytársainak többsége szerette Jeant, és amikor megpróbálkozott fordítani az Újszövetség válogatott történeteiből, a barátok megpróbáltak segíteni neki.

le-saint-cure-ars-036_280.jpgSzentünk halála után, több évfolyamtársa visszaemlékezett a Vianney-re, és a következő történetet mesélték. Egy Matthias Loras nevű fiatalabb társát, Jean-Marie-nak egy szón való értetlensége annyira felbosszantott, hogy nyakon vágta. A sértett, aki persze természeténél fogva szintén hirtelen volt, ekkor letérdelt a 12 éves gyermek előtt és alázattal bocsánatot kért tőle. Matthias, aki aranyszívet rejtett magában, hirtelen megbánta tettét, és könnyekig megindultan Vianney Jean-Marie karjaiba borult, ki még mindig térdelt. Ez az eset megpecsételte hűséges és ben­sőséges barátságukat. Matthias Loras, aki misszionárius lett az Egyesült Államokban, majd Dubugue-ben püspök, sohasem felejtette el ezt a jelenetet.

Jean-Marie előmenetele sok-sok hónapon át, majdnem a semmivel volt határos. Mégis csodálatos kitartással dolgozott, imádkozott és sanyargatta magát. Keveset evett, fáradt arcvonásai elárulták erőinek csökkenését. Szállásadó nénje, aki nem tehetett róla, kötelességének tartotta, hogy e körülményre fel­hívja a plébános figyelmét. „Fiam ‒ magyarázta a tanára ‒ az kétségte­len, hogy imádkozni és bűnbánatot is kell tartani, de másrészt annyit kell enni, hogy az ember egészségét ne veszélyeztesse!”

Szentünk lelki válságba került, mely majdnem végzetes lett a hivatására. A nyelvtanulás teljesen felülmúlta az erőit. A gonosz léleknek más se kellett, sorra sugallta Jeannak a „jobbnál-jobb” megoldásokat életére! le-saint-cure-ars-037_280.jpgLevetítette szemei előtt az otthon meleg tűzhelyét, a mezőket, a munkákat, melyekkel sokkal könnyebben tudott ered­ményt felmutatni.

Szentünk, ki is mondta elöljárójának, hogy az otthonába akar visszatérni! A plébános éles tekintetével kita­lálta kedves növendéke bánatának okát és így felelt: „Hová akarsz te menni szegény fiacskám? Hiszen nem mást, de bánatot és szomorúságot mennél keresni! Nagyon jól tudod, hogy atyád egyedüli kívánsága az, hogy téged otthon tartson, és ha haza mész, többé nem ereszt el. És ezzel azután búcsút is mondhatsz minden tervednek Jean-Marie! Isten veled papság! Isten veled lélekmentés!”

(Források a 2. részben!) (folyt.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr8414670933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása