HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535.jpg

Minden hatalom, a közoktatással próbálja polgárait a maga képére alakítani!

     Az este vándorai között volt néha egy-egy elítélt pap, néha egy-egy istentagadó, aki teleszívta magát ezen időszak szerencsétlen gondolataival. Az isteni Gondviselés mégis megakadályozta a Vianney-család elárultatását. Könnyen elgondolható, hogy bizony sokszor kitették magukat a veszélynek. A va­csorát követően, kapuzárás után, a vendégeket felszólították, hogy térdeljenek le. Egy gyermek tiszta és csengő hangja le-saint-cure-ars-007_280.jpgszólalt meg: Jean-Marie mindnyájuk nevében elmondta az esti imát. Majd fivéreivel elvezette ezeket a szegényeket a fészerbe, ahol vastagon elhintett szalma várakozott rájuk. Csakhamar Isten szent békéje lebegte körül a könyörületes-szívű ember házát.

Lefekvés előtt atyja példáját követte, aki viszont utánozta a nagyapát, Vianney Pétert. Kitakarította a helyiséget, ahol az imént a rongyos koldusok ültek, az esőtől átázott, kopott köpenyeiket a kialvó tűz melegénél megszárogatta. Majd édesanyjával s legidősebb nővérével vallásos tárgyú dolgokról tár­salgott, mert jámborsága növekedőben volt. Végre az egész család több Miatyánkot és Üdvözlégyet mondott el a tisztít­helyen szenvedő lelkekért ‒ a „túlvilág koldusaiért” majd jó éjt kívántak egymásnak.

Egy idő óta Jean-Marie a tisztítótűzben szenvedő lelkekért való ájtatosságokat is gyakorolta. Az 1793. év folyamán elhunyt egyik nagynénjük. Ekkor a Vianney gyerekek így bosszankodtak egymás közt: „Ezentúl még egy Miatyánkkal és egy Üdvözléggyel többet kell mondanunk, pedig már így is elég belőle!” A hét éves Jean-Marie azonban így felelt: „Ej, Istenem, mi az egy Miatyánk és egy Üdvözlégy, ha egyszer szegény nagynénénknek segíthetünk vele!”

Kis Szentünk, aki nem volt elkényeztetett gyermek, már elég korán kénytelen volt, falusi szokás szerint, az istálló egyik sarkában aludni, ahová ágyat helyeztek részére és Ferenc szá­mára. „Legyünk jók ‒ mondta fivérének ‒, nehogy bűnösöknek találtassunk!”

A kis Vianney értelmi világa gyorsan nyiladozott, amint ezt a különböző megnyilatkozásai igazolják. Sajnos azonban a vallásos ismereteket kivéve, kilenc éves korára még alig értett valamit a világi tudományokhoz. Nagyobbik nővére Katalin elég jól megtanította a betű ismeretére, így tűrhetően betűzte az imádságot, de mindenképp itt volt az ideje, hogy iskolába járjon. Ám Dardilly-ben egyáltalában nem volt iskola.

le-saint-cure-ars-008_280.jpgAz 1793. évi december 19-i törvény elrendelte, hogy minden 6 éves gyermek tartozik nyilvános iskolába járni há­rom egymást követő éven át, és ez a kivetett adó egy részének pénzbüntetési terhe mellett. A Nemzetgyűlés ezzel megoldottnak tekintette a népoktatást, holott ez nem volt olyan egyszerű, hiszen a forradalom bezáratta az egyházi iskolákat, sőt a tantestület jelentős részét kivégeztette, vagy száműzetésbe kényszerítette. „A tanítás szabad” jelentette ki a törvény első fejezete, ámde senki sem taníthatott ezentúl, míg le nem tette az esküt és nem nyerte el a polgárjogról szóló igazolványt, egyben természetszerűleg sem pap sem szerzetes, nem volt tanítónak választható. Márpedig nem voltak képzett, jakobinus szellemű tanítók!

Így tehát Dardilly kis iskolája, mely 1791-ig keresztény vezetés alatt állt, ezen időtől be volt zárva, és nem is nyílt meg.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

(Alább, a régi iskola helyén épült mai iskola)af5e229f16ee_535.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr5314661431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása