HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535.jpgBevezető

Az Ars-i szent plébános gyermek­évei, a Véres Francia Liberális Forradalom kezdetére és az azt követő lelkileg lerombolódott, tespedő időkre estek. A forradalom őrülete minden vallásgyakorlatot eltiltott és vérbe­ fojtott.

aa640_054_eli_280.jpgA forradalmi törvényhozás állami kézbe vette az anyakönyvezést, és törvényesítette a válást. A szeptemberi vérengzésként ismert eseményekben 48 óra alatt három katolikus püspököt és több mint 200 papot lincseltek meg. Még brutálisabb atrocitások történtek Nantes-ban, ahol az elfogott szerzeteseket, papokat és apácákat párosával egymáshoz kötözve, a forradalmi ítélőszék „víz alatti házasságra ítélte” őket. Több mint 6000 ember fojtottak vízbe a „republikánus keresztelőkben”.

Szintén papok és apácák elleni tömeggyilkosságokat követtek el Lyon-ban, ahol Joseph Fouchet parancsára 1900 keresztényt lőttek agyon. Hasonlóképp tűnt el nyugati Vendée tartomány teljes lakossága, öregestől-csecsemőstől, kutyástól-macskástól!veni_creator_1.jpg

A francia törvényhozás elrendelte a szobrok, képek és harangok eltávolítását a templomokból. 1793-ban bevezették a francia forradalmi naptárt, amely eltörölte a szentek ünnepeit de még a „szent” szó használatát is. Ezzel szemben szabad teret adtak a pornográfiának és a homoszexualitásnak. Azokat a papokat, akik nem írták alá, hogy alávetik magukat a köztársasági törvényeknek, azokat azonnal börtönre, vagy kivégzésre ítélték!

Vianney is az első szentáldozását csak egy bujdosó pap kezéből rejtekben vehette.

A napóleoni konkordátum csak az üldözést szüntette meg, de a paphiányt és a forradalom lélekmérgezéséből eredő elhidegülést már nem tudta orvosolni!

Nos, ebben az időkben a Gondviselés egy szegény pásztorfiúban nevelte ki a választott eszközt, a legkiválóbbat azok között, akik által Franciaország katolikus népét ismét visszavezette Isten­hez. Mert Isten úgy döntött, hogy a kicsinyek által szégyeníti meg a világ nagyjait. És könyvünk hőse Jean-Marie Vianney volt az a közepes tehetségű választott, aki egyszerű falusi plébánosként, milliókat emelt ki a vallás közönyéből és a katolikus reneszánsznak lett megala­pítója.

Ez a jelentéktelen „kis papocska” megmutatta világnak és az egyháznak, hogy áldozattal, önsanyargatással, imádsággal, bőjtel, személyes példával, hitoktatással és napi 18 órás gyóntatással meg lehet menteni még a tévelygő lelkeket is!

Amikor Vianney Szent János Ars-ban meg­kezdte működését, a hitélet a fagyponton állt, üres templomot talált, a vasárnap megszentelése ismeretlen volt a nép előtt, erkölcsrontó mulatozásban töltötték szabad idejüket. Negyven évig tartó plébánoskodása alatt nemcsak a kis község lelkülete változott meg tökéletesen, hanem egész Franciaország figyelme feléje fordult, zarándokok százezrei keresték fel a szent plébánost, hogy tőle életútjukra eligazítást nyerjenek.

Miben állt személyének varázsa, mi volt a forrása annak a kegyelmi erőnek, amely belőle kisugárzott?

Az imádság nála nem egy-egy adott óra volt a nap huszonnégy órájából, hanem egész napos az egész életet átfogó, megszakítás nélkül istenszemlélet , magáról teljesen megfeledkező odaadás.

Az Ars-i plébánosban a világi papok ne csak pártfogót tiszteljenek, ha­nem követendő példát is lássanak, a papi szentség magas fokát!

Felhasznált források:

Trochu Francis Dr. kanonok: AZ ARS-i PLÉBÁNOS, Vianney Szent János-Mária-Baptiste (1786-1859) - Kapisztrán nyomda Vác - Budapest, 1932.

Monin Abbé: Szól az Ars-i plébános. Vianney Szent János gondolatai és elmélkedései – Szent Gellért Kiadó és Nyomda 2000.

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0804.html

https://www.magyarkurir.hu/hirek/vianney-szent-janos-maria-aldozopap

http://www.ephphata.net/Jean-Marie-Vianney/jmv-2.html

http://www.magyarkurir.hu/hirek/igy-gyozte-le-vianney-szent-janos-vallasi-kozombosseget

aa19814001_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr3014656807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása