HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_1.jpgA szegényes templom szépítési terve 

     Húsz évvel később, szentünk egy pap társának elárulta a lélekmentés titkát. (Szentünk korbácsa, mellyel rendszeresen sanyargatta magát)regi_5_535.JPG

„Kedves barátom, az ördög nem sokat törődik a korbáccsal és a többi vezeklési eszközzel. Ami őt legyőzi, az az önmeg­tagadás az ételben, italban, alvásban. Semmi mástól nem ret­ten vissza és következésképp ez az, ami a legkedvesebb az Isten előtt! Ó de mennyire meggyőződhettem erről, amikor ma­gamban voltam és így voltam 8 vagy 9 évig, hajlamomat kö­vethettem kedvem szerint. Megtörtént, hogy napokig semmi sem ettem. Na, akkor megkaptam Istentől mindazt, amit csak akartam a számomra és mások számára. Könnybe lábadt szemmel, így folytatta: Most teljesen másképp van. Ma már nem tudok oly sokáig étel nélkül maradni, mert azon veszem észre magamat, hogy már nem vagyok képes beszélni. Mily boldog is voltam, mikor egy­magamban lehettem. Megvettem a szegényektől a száraz kenyeret, s az éj nagyobb részét a templomban töltöttem. Aztán jöttek sorra a gyónók, és a Jóisten rendkívüli kegyelemmel látott el engem.”

Ily módon a fiatal lelkipásztor számára a szigorú vezek­lés ideje egyszersmind az erősítő vigasztalások korszaka is volt.

Vianney nagyon jól tudta, hogy buzgóságának rette­netes ellenfele a régi szokásaihoz ragaszkodó nép tunyasága. Még azok is, akik eddig templomba jártak, továbbra is úgy gondolták, hogy ennél többet ne kívánjon tőlük!

Megérkezése után két évvel súlyos lelki válságon ment át, melynek persze oka volt a kegyetlen vezeklése, de bizony a sikertelensége is (természetesen, az ő mértéke szerint)!

A fiatal lelkipásztor, aki felelősséget vállalt Ars minden egyes lelkéért elhatározta, hogy nem nyugszik addig, amíg a hitközségből minden visszaélés el nem tűnik. Ebbéli programjában az imádságon és vezeklésen felül a szónak és tetteknek is szerep jutott.

regi2_300.JPGA vasárnap megszentelése ‒ amely nélkül nem létezik keresztényi élet (!) ‒ volt az első cél, amit el kívánt érni. Viszont, az Úr háza igen elhagyatott volt, és a templomot vonzóvá akarta alakítani. Az Ars-i Szent Sixtus-templom kívül-belül nagyon szegényes látványt nyújtott. Négyszögletes hajója 11 méter hosszú, 5 méter széles volt, a végén félkörű szentéllyel, melyet az oltár teljesen kitöltött. A fe­hérre meszelt falakat embermagasságú fakó deszkázat borította. A hajó felett egyszerű mennyezet minden részben repedezett. A kevés egy­házi ruha szegényes, elhasznált volt, és nem járult hozzá a szertartások pompájának emeléséhez.

le-saint-cure-ars-064_280.jpgÁm ezt az öreg templomot, úgy megszerette Vianney plébános, akárcsak a szülőházát. A szépítést a főoltárnál kezdte. Az Oltáriszentség iránt való mély tiszteletből a lehető legszebbet akarta. Az első beszerzést saját zsebéből fedezte. Nem mert a kastély ajtaján kopogtatni, ő segédkezett a munkásoknak az új oltár felállításánál. A díszítésért gyalog ment Lyon-ba és vissza, ahonnan két kis angyal­fejet hozott, amit a szentségház két oldalán helyezett el.

Végül, hogy a keret a képpel egyezzen, maga festette be a deszkaburkolatot és a faragott díszbetétet. Ily módon a temp­lom friss és méltó belsőt kapott.

Lyon-ban felkereste a kézi­munka- és ékszerészboltokat, hogy megvegye a szükséges díszítményeket. A boltosok mondták is egymás között, „van egy kis sovány plébános, szegényes ruhában, úgy néz ki, mintha egy sou sem volna a zsebében, s mégis a temploma számára a legjobbat rendeli meg.” Igen, az Ars-i plébános kétségkívül igényes volt, de nem magára, hanem a szent dolgokra.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

gyon1-5_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr514725497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása