HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_3.jpgA tiszteletreméltó plébános   

l_pierre-henri_gerault_de_langalerie_280.jpg     Langalerie megyéspüspök így búcsúztatta: „Jól van derék és hűséges szolgám, lépj be uradnak örömébe, más szóval napszámod véget ért, eleget dolgoztál. Jöjj élvezd munkád jutalmát. És tudd meg kedves és tisztelendő paptársam, hogy püspöki életem legszebb, leginkább várt napja lesz az, amikor az Egyház csalatkozhatatlan szava meg fogja engedni nekem, hogy ünnepélyesen e szavakkal üdvözölhesselek: Euge serve bone et fidelis, intra in gaudium Domini tui”.

A beszéd elhangzása után, a koporsót a templomba vitték, ahol csak a papság, a világi előkelőségek és a megboldogult hozzátartozói kaptak helyet. A gyászmise alatt áhítatos csend uralkodott a gyászoló községben.

A gyászszertartás után Keresztelő Szent János-kápolná­jában, egykori gyóntatószéke előtt helyezték el, hol az Isten szolgája annyi szegény lelket oldozott fel és erősített meg.

Mindaddig, míg a koporsó itt maradt, éjjel-nappal az Ars-i hí­vek álltak őrt. Augusztus 14-én a templomhajó közepén épí­tett sírboltba helyezték el a koporsót. A sírbolt padló nyílását egy fekete márványtábla zárta el, melyen e szavak voltak olvashatók:

„Itt nyugszik Vianney Jean-Marie Baptiste Ars-i plébános”. (Szentünk földi maradványai 45 évig, 1904-ig ehelyütt nyugodtak.)

1860-ban Pierre-Marie Bossan (+1888) egy új bazilika tervét tette le, mely a régi 12. századi templomocskát, építészetileg bravúrosan közösítette egy új kupolás épülettel. Az alapkövet 1862. május 1-én áldotta meg Gérault de Langalerie, Belley püspök. A komplexum 1870-ben fejeződött be.basilica_vue_historique_535.jpg

Az új bazilikát kezdetben Szent Filománának szentelték. (E bármíly híres szent történelmiségének egyházi kétségbevonása miatt, 1997-ben az Ars-i bazilika titulusát, az eredeti kis templom szentjéről, Szent Szixtusz-ra változtatták!)

Új zarándoklás vette kezdetét. A nép szava, amely ez esetben valóban az Isten szava volt, az Ars-i plébánost szentté kiáltotta ki. Ettől kezdve a templomába azért jártak, hogy őt tiszteljék s közbenjárását kérjék. Mindennap sok-sok zarándok térdelt a márványlapon, maga Villecourt bíboros egyházi méltóságának díszében földig hajtotta meg fejét, hogy a márványlapot megcsókolja.

Közben az egyházmegyei hatóság nem maradt tétlen, hiszen édes kötelessége volt, hogy az Ars-i plébános szent­ségi jellegét hivatalosan megállapítsa.

1862. november hó 21-én Langalerie megyéspüspök megbízott egy egyházi testületet, hogy kivizsgálja az Isten szolgájának életére, erényeire, csodá­ira vonatkozó adatokat. Megkezdődött a perfelvétel, mely két­száz ülésben 66 tanúvallomást hallgatott meg, s amely 1865. március 6-án, nyert befejezést.

Néhány nappal később a megyéspüspök Rómába vitte a hivatalos másolatot, mely 1674 fólió oldalból állott, s átadta a Szertartások Kongregációjának, hogy az apostoli pör megindítása iránt tegyen javaslatot a pápának. A perfelvétel és az apostoli pör között szabály szerint tíz év szokott lenni.

IX. Pius pápa 1866. február 6-án kelt dekrétuma ez esetben fel­függesztette a szabályt. De a vatikáni zsinat, a francia-német háború, a piemonti csapatok Rómába való bevonulása megakasztották az ügyet. Végre 1872. október 3-án a pápa által kinevezett bizottság megkezdte munkáját, melynek eredménye gyanánt Vianney Jean-Marie-Baptiste a „tiszteletreméltó” jelzőt kapta.

Az úgynevezett apostoli tárgyalások ‒ melyeknek irányításával három egymást követő Belley-i megyéspüspök: ­Richard, Marschal és Soubiranne lett megbízva és tizenkét évig tartottak. 1866. október 12-től 1874. augusztus 3-ig 147 tanút hall­gattak ki 311 ülésben, a tanúvallomások 2886 folio lapot töltöttek meg. Közben óriás értéke lett a Szent Plébánoshoz kötődő ereklyéknek. (Alul lásd az ágyából való kis szalma-darabot!)

 (Források a 2. részben!) (folyt.)

03_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr714878718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása