HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_1.jpgSemmi modernizmus!

     Az Ars-i hívek lelkiismeretessége és becsületessége közmondásossá vált, és ez megmutatkozott az élet minden területén! Egykoron ‒ miként ezt az Ars-i plébános beszédei igazolják ‒, az iga­ság és hazugság kérdése nem okozott nekik túlságos fejtörést. „Mi is úgy teszünk, mint mások” ‒ mondták. Az eladásnál szokás volt elhallgatni tehenük hibáit, a romlott tojást, vagy avas vajat mint frisset árulták. A takács megtartotta magának a jó szálat és felhasználta a közepest, a fonóasszony pedig „a kendert nedves helyen tartotta, hogy súlyosabb legyen.

le-saint-cure-ars-087_280.JPGSzentünk tanítása és az értük való áldozatvállalások tehát nem maradtak nyomtalanul a lelkekben, hiszen ezt sulykolta a fejekbe: „Az Istennek tetsző emberi cselekvést három dolognak kell jellemeznie: őszinteségnek, önzetlenségnek és kitartásnak.”

Így, a lelkileg átalakult Ars-ban a legkisebb lopásból is lelki­ ismereti kérdést csináltak. A Vianney plébános a messziről jött zarándokokat is szeretettel fogadta, de mégis különös előszeretettel viseltetett hívei iránt. Éjjel-nappal szol­gálatukra állott. Este 11 óra tájban Scipiet Magdolna súlyosan beteg anyjához hívta őt. Az utca felől szólítgatta őt kétszer-háromszor, és szentünk nyomba kiszólt, hogy azonnal jön. A lány bocsánatot kért a késői zavarásért, de szentünk így válaszolt: „Ó, nem tesz semmit, a véremet még nem ontottam önért!”

Plébánosunk, úgy a szószékről, mint a gyóntatószékben védelmezte a házasság szent törvényeit. Meghallgatták őt és megértették, és meg is valósították! Így a község családjaira az isteni áldás szállott le, mert Isten ajándékaként fogadták a gyermeket, akit hitben-szeretetben neveltek. Ars lakossága Vianney lelkipásztorkodásának ideje alatt megkétszereződött. 1818-1824-ig ebben a kis hitközségben 98 keresztelés volt.

Mindazáltal a meghonosodott lelki kultúra, mégis kevéssé tudta a papi és szerzetesi hivatások számát növelni. Tény, hogy Vianney mielőtt valakit az oltár szolgálatra vagy a szerzetesi életre ösztökélt volna, csak az elhivatottság határozott ismertetőjelei után segítette az illetőt hivatásának elérésében.

1824-ben a téren találkozott egyik fiatal hívével, akinek jámborsága kétségkívül kiváló volt, meg is kérdezte tőle:

‒ Fiam akarsz-e szemináriumba menni?

‒ Ó plébános úr. Szükséges, hogy szüleimnek segít­sek, és nem tudom őket magukra hagyni!”

És szentünk ebben a feleletben, a fiúra előnyösebb jövőt látott megnyilatkozni.

‒ Helyesen cselekszel, maradj! ‒ válaszolta az atya bíztatólag.

De az Ars-i plébános, más ügyben sem ért el látványos sikert, ez pedig az volt, hogy elsősorban a férfiakat nem tudta ránevelni a szentségek gyakori vételére. Ezek után úgy vélte, hogy a ritkább, de jól végzett szentáldozás nemcsak fenntartja, de hatványozza a jámborságot az Ars-i férfivilágban.

Hiába tanította, hogy három dolog szükséges ahhoz, „hogy a bűnbocsánat szentségében részesüljünk:

A hit, amely által meglátjuk, hogy a papban Isten van jelen;

A remény, amely által hinni tudjuk, hogy Isten meg fog bocsátani;

A szeretet Isten iránt, amely bánattal tölti el a szívünket, megbántása miatt.”

„Mindent elkövettem ‒ mondta élete vége felé ‒, hogy a férfiak legalább négyszer egy esztendőben áldozzanak, és ha meghallgattak volna engem, mindnyájan szentek lehettek volna”. Ide tartozik, hogy papi életének legnagyobb boldogsága az volt, ha áldoztathatott, és gyakran könnyezett, amikor az Úr Jézust lelki eledelül nyújtotta híveinek.

Hogy népét a Szentmiséhez édesgesse, szentünk arra törekedett, hogy a szent titkok iránt való vágyat felébressze bennük, ezért minden vasárnap a legszebb egyházi felszerelésben végezte az isteni szolgálatot.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

vszjm_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr114749373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása