HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

Egy földi szentet, súlyos kritikák érnek 2

     az_ars-i_plebanos_elete4_535_1.jpgAz annyira kemény munka árán megfogalmazott szent­beszédei meghozták a megérdemelt gyümölcsöt.

le-saint-cure-ars-139_280.JPG„Egy tanult pap barátom ‒ beszéli Faivre Cyril atya ‒ megjelent Vianney előtt, hogy egy nehezen megoldható teológiai esetet terjesszen elő neki. A barátom bevallotta, hogy a csodálattól nem tudott magához térni, amikor az Ars-i plébános feltűnő könnyedséggel és szabatossággal oldotta meg a kérdést!”

Csodálkozásunk magyarázatát, maga az Ars-i plébános nyújtotta nekünk, amikor egy katekézisében ezeket mondta: „Mindazok, akiket a Szentlélek vezet, helyes fogalmakkal bírnak. Ebből következik az, hogy a tanulatlan emberek néha többet tudnak, mint a tanult emberek.”

„Egy alkalommal ‒ beszéli Garets grófné ‒ bátor voltam a püspök előtt megjegyezni, hogy az emberek az Ars-i plébánost kevésbé tanult papnak tartják”.

„Azt nem tudom, vajon tanult ember-e ‒ felelte a püspök ‒ de azt nagyon jól tudom, hogy a Szentlélek kötelességének tartja, hogy felvilágosítsa őt.”

A lelkipásztorok közül többen kigúnyolták Vianney különcködő életmód­ját, beleértve az „állandó” rózsafüzérezését, amit egyszerűen őrültségnek neveztek. Pedig felismerhették volna, hogy Vianney mutatja a helyes utat, hiszen nem lehetséges Krisztusnak átadott tiszta papi élet, bensőséges Mária-tisztelet nélkül, és aligha lehet az a tisztelet bensőséges, ha nem imádságos! Devie püspök mindenesetre szomorúsággal vett tudomást a paptestvérek kritikái miatt. „Uraim! ‒ mondta a lelki­gyakorlatra összegyűlt papságnak ‒ minden papom számára ily őrületből csak egy mákszemnyit kívánnék!”

És a püspök nem késett bizalmát kifejezni Vianney-vel szem­ben, aki 1832. szeptember 15-én szükséges felhatalmazásokat kért, hogy a Chaneins plébánián tartandó missziók alkalmával még a püspöknek fönntartott esetekben is feloldozhasson. A bölcs püspök nem­ csak erre az alkalomra adta meg az engedélyt, hanem saját kezűleg ráírta az okmányra: Item pro tota dioecesi. (Valamint az egész egyházmegyében)!

A főpásztor magatartása az Ars-i plébánossal szemben, üdvös lecke volt a támadók számára. Beköszöntött az az idő, amikor néhány kisszerű kifogás kivételével, a szent pap működése a paptársak körében általános elismerésre talált.

le-saint-cure-ars-122_280_1.jpg1834-ben a Bourg-i szemináriumban tartott lelkigyakorlaton Devie püspök a gyóntatók hivatalos névsorába az Ars-i plébános nevét is felírta. Annyi lelkész kereste föl, hogy egy pillanatnyi szabad ideje sem volt, sem imáit, sem magánelmélkedéseit nem tudta elvégezni, sem pedig szónoki fejtegetéseit nem volt alkalma elkészíteni.

Az Ars-ba jövő zarándok tömegek nem voltak zajosak, hiszen azért jöttek, hogy lássák a Szentet és gyónjanak nála. És még valami lényeges, éspedig hogy Szent Filoménának tett fogadalmuknak eleget tegyenek. Erre nem sok francia templomban volt akkor még lehetőség!

És bizony egyesek úgy léptek a községbe, mint egy templomba. Mihelyt megpil­lantották a téglából épült tornyot, sokan levették kalapjukat s keresztet vetettek.

Ha sokáig is kellett várakozni arra, hogy helyet le­hessen találni a templomban, az idegenek, kevés kivétellel, nem vesztették el türelmüket. Mindenáron hallani akarták a Szentet és a fő cél mégis az volt, hogy a gyóntatószékben be­szélhessenek vele.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

v_s_janos_rozsafuzerrel_b535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr7014773572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása