HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_1.jpgGyermekmenhely, mértéktelenül!  

     Az Ars-i plébános elhatározta, hogy az előzőkben említett, bizonytalan sorsú kislányoknak az iskola épülete mellett külön menedékhelyet fog biztosítani. Erről a házról senki más nem fog gondoskodni, mint az „Atya, ki a mennyekben van”! Mégis szentünk attól tartott, hogy ilyen nagyságrendű vállalkozás már-már istenkísértés.

1827. év egyik januári vasárnapján arra kérte híveit, hogy egy Szent Szűz tiszteletére végzendő kilencedben egyesüljenek vele abból a célból, hogy tervére vonatkozó isteni akaratot megismerje. És lám, az elha­tározása még szilárdabb lett, úgyhogy hozzá fogott a végrehajtáshoz.

le-saint-cure-ars-089_280.JPGElőször a házat kellett megnagyobbíttatnia. Evégből Vianney kis telket vásárolt hozzá. Maga rajzolta meg az épület ter­vét, majd „mindenkinek mindene” lett, kőműves-segéd, ács- és tetőfedősegéd. Követ hordott, keverte a maltert.

A munkák befejeztével kikötötte, hogy az intézet csak­is elhagyatott gyermekeket vesz fel. Az Ars-i leánykák, mint bejáró növendékek is látogathatták az iskolát. A környék jobb módú gyermekei viszont 1827-et követően nem lettek fölvéve.

infografia_del_cura_de_ars_280.jpgAz árvákat ‒ értsd: a Gondviselés benn­lakóit ‒ rendszerint csak 8 éves korukban vették fel s csak az első szentáldozás után engedték el őket. Ámde ha 15, 18, sőt ha 20 éves szegény leányok jelentkeztek, a plébános úr szívesen felvette őket is. Ezek a „Magdolnák” talán inkább rászorultak a segítségre, mint a többiek, hiszen az intézet közösségében érezték a családi tűzhely melegét.

„Gyakran félig mezítelenül, férgekkel telve jöttek az intézetbe, vagy találtak rájuk valahol ‒ beszéli Chanay Jeanne ‒, és semmi sem múlhatta felül azt a szelíd részvétet, amellyel a mi szent lelkipásztorunk viseltetett a szegény elhagyatottakkal szemben”.

Soha nem volt egyetlen szerencsétlen leány sem elutasítva, hacsak egy kis szöglet is szabad volt. Egy alkalommal szentünk az intézetbe vezetett olyant, akivel úttalan utakon találkozott.

‒ Vegye fel ezt a gyermeket, mondta Katalinnak, a jó Isten küldi őt Önnek.

‒ De plébános úr! Nincs egyetlen szabad ágy sem!

le-saint-cure-ars-090_280.JPG‒ Hogyhogy nincs? Ott van az ön ágya!

A fiatal igazgatónő csak egy pillanatig kételkedett az Is­teni Gondviselésben. Megható részvéttel eltelve karjait szét­tárva és szívére szorította a nyomorultat.

„Egy alkalommal ‒ mondja Chanay Jeanne ‒ a templom ajtajában egy újszülöttet találtam. A plébános úr el­rendelte, hogy vegyük magunkhoz, és ha elláttuk, ruházattal kell kiadni egy dajkának! Egy más alkalommal tudomására ju­tott, hogy az egyik szomszédos hitközségben egy szerencsétlen asszony meghalt, elküldött hozzá engem egyik barátnőmmel, hogy a kis gyermekét elhozzuk, akit ezután fel is ne­veltünk.”

Vianney még akkor sem fogadott el a gondozottakért vagy tőlük pénzt, ha egyesek már dolgoztak a tanyákon. Kérte viszont a Boldogságos Szűzanyát, hogyha már beleegyezett az intézet bővítésébe, akkor meg ne feledkezzen anyai oltalmáról és gondoskodásáról!

Szentünk természetesen azt remélte, hogy azért az emberi belátás is fogja segíteni adományokkal az intézményt. Gyűjtést rendezett, mely során csupán egy zsák burgonyát tudott összegyűjteni. Jobbnak látta tehát, ettől kezdve a módos jóté­konykodókhoz fordult. „Nevetve mondta, hogyha a Gondviselés pénztára üres volt, a vándorbotjával megindult pénzgyűjtő körútjára! Nekibátorodva kopogtatott a kastély­beliek ajtaján is, de gyalog elment akár Lyon-ba is, ahol jól ismerte a Laporte-, és a már említett Jaricot családot. Több ízben a gyónógyermekek könyörületes szívére számított, kiknek bőkezűsége ismert volt előtte.

Templomában a sekrestye melletti falra egy kis táblát akasztott, mely az evangéliumi ígéret volt olvasható: „Adjatok és adatik majd nektek is”. (Lk 6,38)

(Források a 2. részben!) (folyt.)

alexis_le_cure_d_ars_535.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr7714761374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása