HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_1.jpgÉjjel-nappal szolgálva a lelkeket! 

     Benard fareins-i rákos beteg úrilány azt óhajtotta, hogy halála előtt nem más, hanem az Ars-i plébános részesítse őt végső vigasztalásban. Így a helyi plébános néhány szó­val megírta a leány kívánságát. Épp nagycsütörtök volt és szentünk szokásához híven, a következő éjszakát teljesen a templomban akarta tölteni. Mégis azonnal útra kelt, de útközben eltévedt és sárosan, holtfáradtan érkezett Fareins-be. Még egy pohár vizet sem akart elfogadni. Az alázatos pap, miután lelkileg megerősí­tette a szegény beteget, sietett haza, anélkül, hogy a neki fel01-cpa-le-bienheureux-cure-dars_320.jpgajánlott kocsit elfogadta volna.

Szerénységének híre már oly nagy volt, hogy a község lakosai kitódultak az utcára, hogy láthassák.

1832-ben Franciaországot kolerajárvány sújtotta, Ars azonban érintetlen maradt a járványtól, annak ellenére, hogy idegenből is egyre többen jöttek Ars-ba.

A környező falvakból gyorskocsi-szolgálatot szerveztek, hogy minél előbb eljuthasson mindenki az Ars-i paphoz, ha gyónni akart. Ő pedig éjjel és nappal gyóntatott, és bizony kiderült, hogy mennyire ismeri a szívek titkait.

1832-ben Beau a Jassans-i plébános, aki tizenhárom éven át volt gyóntatója szentünknek, súlyos beteg lett. Az Ars-i plébános meglátogatta Úrnapja dél­utánján. Természetesen gyalog a rekkenő hőségben tetette meg a hosszú utat, miután már odahaza az úrnapi körmenetet is megtartotta. Bizony, hány és hány hasonló fáradatlan eset ment feledésbe szentünkről! „Föláldozta magát a lelkekért, a mi szent catherine_lassagne-a0051_b280_1.jpglelkipásztorunk!” ‒ jegyzete fel Lassagne Katalin.

Közben a Gondviselés Intézete rendre működött, sok gyermek taníttatása és ellátása ingyenesen történt. Katalin 27 esztendeig volt vezetője az Intézménynek és mindenkor méltónak mutatta magát arra a feltétlen bizalomra, amellyel a plébános kitüntette. Szelíd lelkületű volt, egészen mély Mária-tisztelettel, s mint ilyen megtanulta plébánosától, hogyan kell elvi­selni zúgolódás nélkül a nélkülözéseket, és miként kell kemé­nyen és kitartóan dolgozni. Nevelőtársa Chanay Jeanne-Mária bár önfelál­dozó volt, de merev természeténél fogva, majd' mindennap próbára tette Katalin türelmét.

Másik társa, szelíd barátnője Lardet Benoit, nagy fájdalmára 1830-ban meghalt. A helyébe jött Filliat Mária varrónő Mizerieux-ből, aki erőszakos jelenes_280.jpgés ellenkezésre hajló természetével, újabb keresztet rakott Lassagne Katalin gyenge vállára. Persze Katalin számára mindez az égi koronáját ékesítette. Mellesleg ő volt az egyetlen nő, aki tanúja volt szentünk egyik Mária-jelenésének!

Meg kell említenünk valamennyi alkalmazott dicséretére, hogy teljesen önzetlenül szolgáltak, és az étkezésen kívül semmit sem fogadtak el.

A falu kisleányai a fiatal tanítónők körül gyülekeztek, ragaszkodó szeretettel. (Alsó képünkön a leánykák egy csoportjának a kenyérdagasztást tanítja Lassagne Katalin, középen.) Ámde csakhamar a szomszéd falvak is hasznot húztak ezen ingyenes intézményből, és oda küldték a gyermekeiket, ennek okán már a magtárat is hálóteremmé kellett alakítani. Ilyképpen, egy valóságos kis nevelőintézet alakult ki, ugyanakkor, semmi­ pénzbeli hozzájárulást nem fogadtak el, csupán adományokat. Így többnyire a szülők ágyat, ágyneműt és enni­valót hoztak.

Szentünk útjai során gyakran találkozott szegény kislányokkal, árvákkal, éhezőkkel, akiket a kegyetlen vagy nagyon szegény szülők koldulásra kényszerí­tettek, vagy vallástalan gazdáknál helyeztek el. Az Istenről semmit sem tudtak, és csak bűnözni tanultak meg. Nyilvánvaló, hogy az Ars-i plébános résztvevő szíve, ezt nem tűrhette. Látván, hogy szerény iskolája megtelik, új gondolatra ébredt.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

providence_ccf_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr6814761226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása