HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535_1.jpgA kegyelemnek, nem tudott senki sem ellenállni! 

     Látványos siker volt az is, hogy vasárnap a faluban a boltok zárva marad­tak, sőt, Vianney nem áldotta meg azokat a kegytárgyakat, ame­lyeket vasárnap titokban vásároltak.

A vásárosok fülsiketítő lármája megszűnt. Nem lehetett látni tántorgó, ordítozó, részeges embert.

Sőt hétköznap is körülbelül 50 nő, és 15 férfi járt a kora reggeli misékre. Több családban úgy rendezkedtek be, hogy va­lamelyik családtag felváltva, mindig részt vegyen a Szentmiséken.

A már említett szentéletű Chaffangeon példáját csak néhányan követték, amikor munka előtt és után üdvözölték az Urat az oltár zsámolyánál. Megindító látvány volt amikor a mezei szerszámok a temp­lomfal hosszában sorakoztak, mialatt gazdáik a templomban imájukat végezték.

1825. október hó utolsó napjaiban a 75 éves Louis Chaffangeon, a néma szentségi imádások embere haláltusája közben ezt énekelte: „Látni fogom a drága Szűzanyát”, s a szeme sugárzott a túlvilág reményétől.

Ars tényleg a szentségtől sugárzó tűzhely lett. De azért óvta népét a felületes vallásosságtól is: ,,Aki ájtatosságot gyakorol, gyakran járulva szentgyónáshoz és szentáldozáshoz, ámde nem teszi a hit és a szeretet cselekedeteit, az olyan, mint a virágzó fa. Mely látszat szerint olyan sok termést fog hozni, mint amennyi a virága; csakhogy ez a szeretet-cselekedetek hiányában már nem így van!”

Hosszú ideig a ministráns gyerekeket a plébános tanította be, s csodá­latosan tudta őket fegyelmezni, olyannyira, hogy Pierre-Henri Gérault de Langalerie püs­pök az egyik papi gyűlésen az egyházmegye papsága elé példaképként  állította. „Akarnak önök látni olyan templomot, ahol a szertartások előírásai szó szerint be vannak tartva? Nos, menje­nek Ars-ba!”

le-saint-cure-ars-124_280.jpg1826-ban ‒ amikor szentünk negyven esztendős volt ‒ a faluban változás történt: ,,A kegyelem olyan erővel hatott ‒ vallotta az egyik tanú ‒, hogy senki nem tudott neki ellenállni.” De a bírálatok, amelyek mindenfelől érték, nagyon meggyötörték a pásztort. A szentmise volt az egyetlen forrás, ahol felüdülést talált. Nyugtalanította ugyanis teológiai műveletlensége, és a szomszédos plébánosokkal való feszültsége egyre csak nőtt. Ekkor határozta el, hogy a Gondviselésről elnevezett Ars-i iskolát átalakítja a szegény és kitett kislányok otthonává. Legalább köztük meg akarta érezni annak a boldogságnak az előízét, amely a mennyek országát eltölti. Minden délután hittanórát tartott nekik, és köztük művelte az első csodát is, amikor lisztet szaporított. Ezzel az otthonnal olyan anyagi gondot vállalt magára, amely haláláig elkísérte. De mit számított ez, amikor szívének, irgalmasságának és hitének ez volt egyetlen földi menedéke. Belső elhagyatottságában másodszor is áthelyezését kérte ‒, majd ismét lemondott róla.

Az Ars-i plébános uralkodott szenvedésein a türelem külső erejével, de a belső harcok aláásták egészségét. 1827. nyarának folyamán bele­egyezett abba, hogy a kastélyban fölkeresi az éppen ott tartózkodó orvost. Timécourt doktor nagyon szigorúnak bizonyult. A hősies vezeklőnek jobb táplálkozást írt elő, hogy meg le­hessen előzni a különféle betegségre való hajlamot, amely már így-úgy jelentkezett, és amely könnyen állandóvá válhatott volna nála.

„Eltekintve a gyógyszerektől, amelyeket neki rendeltem ‒ fűzte hozzá az orvos ‒, kikötöttem, az összeállított vényhez a plébános úr erő- vagy tejlevest egyék, továbbá csirke vagy borjúhúst, sört, főtt- vagy nyers gyümölcsöt, friss kenyeret, teát, cukros tejet, vagy sok érett szőlőt.”

Vianney környezetéből senki se tudott felvilágosítást adni arra nézve, hogy miképp is tartotta be ezen orvosi rendelkezést. Beszámolással nem tartozott. Csak abba egyezett bele, hogy az orvosi vizsgálat után Ars-kisasszonyától egy csomag teát fog elfogadni.

(Források a 2. részben!) (folyt.)

le-saint-cure-ars-168_535.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr2014749325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása