HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

az_ars-i_plebanos_elete4_535.jpgAz okosoktól megaláztatva 

     Jean-Marie nemigen volt boldog a Verrietes-i intézetben. Az itt előadott descartes-i bölcseletet, amit a Sorbonne régi módszere szerint adtak elő, amellett, hogy alig értette, nagyon száraznak és ridegnek találta.

1813. júliusában tehát boldog volt, hogy a szünetre visszatérhetett Écully-be öreg tanítójához, aki hasonló örömmel látta őt viszont. Kölcsönösen kicserélték gondolataikat a jövőre nézve: bár a papi méltósághoz vezető út na­gyon meredek volt, a csúcs most már mégsem volt annyira távol.

Hogy az időt felhasználja, Balley plébános azonnal hozzáfogott tanítványának a nagyszemináriumra való előkészítéséhez. Szentünk életében ez volt a leg­szebb, és legkedvesebb vakáció ‒ de egyben legutolsó is!st_105640822_535.jpg

A Lyon-i Szent Irén Szeminárium, mely a forradalom ideje alatt, mint fegyvertár és katonai kórház szerepelt, 1805. november 2-án eredeti rendeltetésének visszaadatott. Hatalmas, három emeletes épülettömb volt, melynek a kertjét hársfasor szelte keresztül. Két év óta az 1811. évi rendelet egész Franciaországban megvonta a szulpiciánusoktól a szemináriumok vezetését.

Fesch bíboros hiába tiltakozott és könyörgött ez ellen, Napóleon hajthatatlan maradt. Így egyházmegyei papok vették át a papneveldék vezetését.

Vianney október elején lépett az intézetbe, és csak néhány hónapig maradt ott! A szabályzat némely előírása ugyanis nehézkes volt egyes papnövendékekre. „Őeminenciája szorgalmazta ugyanis a papos fellépést, s azt kívánta, hogy papjai mindig tisztán és a meg­felelő külsőségek betartásával járjanak. Ez okból előírta a haj­-rizspor és a csatos cipő használatát. Előírta, hogy a Lyon-i papnövendékek, hosszú felsőkabátot hordjanak, ha a városba mennek!”

Jean Augustin Pansut, aki 1814-ben végezte teológiai tanulmányait, öreg koráig megőrizte annak az „újoncnak” az emlékét, aki „kitűnt külső megjelenésével annak dacára, és bár szerette a ma­gányt, mégsem maradhatott teljesen észrevétlen. 25 éves korá­ban már egész valója magán viselte egy aszkéta arcvonásait, az összesze­dettség, a szerénység, az önmegtagadás, a sanyargatásig vitt vezeklés jeleit. Ha a 250 papnövendék, mind Vianney lett volna, a szeminárium a séta és szórakozás idején egy trappista kolostor hű képét mutatta volna. (...) Mindnyájan tudtuk, hogy Vianney csak megszakításokkal tudta a tanulmányokat folytatni, és ezért nem volt meglepő, hogy mindig hátrányban volt, és nem tud előrehaladni. Ha később a lelkek vezetésében valóságos csodákat művelt, ez csak következetes kitartó munkájának, és különösen az isteni ke­gyelemnek tulajdonítható, mellyel gazdagon el volt halmozva.”

Egy másik évfolyamtársa Bezacier szerint, „tanulmányi előmenetele egyenlő volt a semmivel, mivel latinul nem értett elég jól. Több ízben meg­magyaráztam neki a latin nyelvtant, de ő alig tudta felfogni. Mind­ennek dacára szorgalmával egyáltalán nem hagyott föl.”

Egyik tanára Mioland, látva Vianney lemaradásait, szívességből külön leckét adott neki. Ennek a jobban alkalmazott anyanyelvi módszernek segítségével Vianney simán megszerez­te a szükséges ismereteket, ámde mivel az előadás és a vizsga hivatalos nyelve a latin volt, részére a nyilvános előadások teljesen elvesztek, amiként a tanárok sem kérdezték őt többé.

Szentünk mennyire szenvedhetett eredménytelen­sége láttán, azzal együtt, hogy a szemináriumban senki sem vágyott annyira a papi méltóság után, mint ő. Ugyanakkor senki sem volt ettől olyan távol, mint ő! Mily nagy lehetett a keserűsége, amikor hat hónap elteltével az igazgatók, azt hívén, hogy úgysem tudna eredményt felmutatni, arra kérték, hogy hagyja el az inté­zetet. És ezt Vianney, minden zúgolódás nélkül fogadta.

Elbocsátva! ‒ Ő, akinek ereklyéi a római Szent Péter­ bazilika kupolája alatt lesznek egykor láthatók, amelyeket a Pápa-fejedelem tömjénfüsttel tisztel meg! Őt küldték el, akit a rákövetkező pápák, a papok példaképének állítottak!

Nos ez az, amikor az egyházi felettesek minden átimádkozás nélkül hoznak döntéseket, és ezt eredményezi, ha a misztikát kiszorítja a filozófia!

(Források a 2. részben!) (folyt.)

(Képen a fiatal szeminarista Vianney)ifju110820527_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr3014679406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása