HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

kenderfold_260.jpg     Álmodni a teremtett dolgok is szoktak. A fák, a virágok, a föld, a földbe vetett mag, az állatok, a csilla­gok, a hold, a nap, a világ.

A Kender is álmodott. Nagyot álmodott és álmaikat egymásnak susogta a sok-sok kendervirág, majd a Nap felé dalolta vágyát. Azt álmodta, hogy menyegzős asztalon lesz finom terítő. Rajta nehéz ezüstserlegek, tüzes borral. Az asztal körül boldog emberek, nevetés, vidám éneket zengenek. Finom ujjakkal meg-megtapogat­ják, s a háziasszony felé bólintva dicsérik finom szövését. Ha netán kiloccsanna egy kis bor: fél­tőn törlik fel, és százféle ügyességgel mester­kednek azon, hogy szálaiból kivegyék a foltot.

Menyegző után szeretettel mossák hófehérre, szeretettel hajtogatják össze s teszik a drága kendők közé, s őrzik, őrzik, míg ismét felkerül egy ünnepi asztalra, hogy tanúja legyen min­den boldogságnak. Oh, mennyit fog hallani, mennyit fog látni, milyen boldog kacajok emlékét fogja őrizni, milyen csodaszép élete lesz! Nagyot és szépet álmodott a Kender, s ál­mát dalolta az ég felé, a Nap felé, suttogta bele a szélbe, mesélte a madaraknak és a barna föld­nek...

kender_260.jpgEljött a nap, amikor először szakadt el virágzó testvéreitől, majd elszakadt a földtől, nyűni kezdték, de a merész álom akkor is élt benne, s csak halk sóhajt engedett meg magának. Aztán belekerült a vízbe, amely áporodott volt és nyálkás. A Kender undorodott, de engedelmesen megmerült, mert tudta, hogy csak ezen keresztül teljesedhetik az álma.

Azután száradt a napon, majd kemény fával törögették, megtilolták, szögekkel fésülték, s végre, végre eljött az idő és fonni kezdték. A Kender izgalommal várakozott, hogy nemsokára már szövik is, de valami történt! A Kender remegni kezdett. A fonás, sodrás, nem volt elég finom. Mind több és több szállal sodorták össze, s a Kender minél jobban vastagodott, annál jobban féltette álmát, míg egy nap rá kellett döbbennie, hogy vége az álmának. Felébredt a szörnyű valóságra, hogy kötéllé fonták. Vékony, de tartós kötéllé.

Megpróbált valamit szebbet álmodni a kötél hivatásáról, de meg sem kezdhette, mert egyszeriben darabokra szabták, majd egy fadarabhoz szögezték. A Kender azt hitte, hogy bele pusztul a valóságba, mert felismerte, hogy ostort, korbácsot, készítenek belőle.

S egy napon – mely a legszörnyűbb volt a Kender életében – megragadta egy markos, durva férfikéz és magasra emelte. A Kender ámultan nézett szét, s maga előtt egy oszlophoz kötözött embert látott, akit két pribék kegyetlenül verni kezdett. A Kender sóhajtozott és zokogott:

– Én nem akarlak verni – sírta kenderhangján –, nem akarlak verni! És ­amikor látta, hogy már vér csordul az ütések nyomán, felsikított keservében. – Oh, inkább kendő lennék, hogy letöröljem a vért és a verítéket, te szegény, szegény Megkorbácsolt!

_hajnal_sze_sugara_240_flagelacion.jpgMár véres volt a kenderkötél, s a Kender mohón itta be a vért, gondolta, tán így megpuhíthatja kemény szálait, s nem fog annyira fájni az ütés.

Végül a markoló kéz sarokba dobta, s amint odazuhant a poros, piszkos sarokba, a Kender véres, poros könnyei jajongva megindultak.

Nem álmait siratta, hanem a megosto­rozottat. Úgy eltelt sírással, részvéttel, saj­nálkozással, hogy saját magáról megfeledkezett.

S ekkor egy hangot hallott: – Áldott vagy Kender, kedves teremtmé­nyem, mert könyörületes vagy hozzám, és megsiratsz engem!

A Kender amint e Hangot meghallotta, tudta, hogy ennél nem lehetett volna kiváltságosabb hivatása, még a menyegzős te­rítőnél sem. És többet nem álmodott!

(A Szent István Társulat kiadásában "Út a hajnalba" címmel megjelent húsvéti novelláskötetből: "A Kender, az Érc és a Fa álma" – Salkaházi Sára írása nyomán, a szerk.!)

A tanulság: Soha ne keseregjünk azon, hogyha nem álmaink valósulnak meg, mert lehet, hogy talán más megtisztelő hivatás szolgál lelkünk javára és Isten nagyobb dicsőségére! – Bocsáss meg Urunk!flagrum1_535.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr1913728130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása