HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

A férfi is szentségre hivatott

Kérdés: a mai modern férfi valóban harcol-e a gonosz ellen, vagy ellenkezőleg, együttműködik vele?

eredendő bűn.jpg     Fel kell tűnjön az első emberpár paradicsomi viselke-désében, hogy Ádám nem foglalkozott a részletekkel, hanem kiegyensúlyozott s határtalan boldogsá-gában már akkor is "nagy vonalakban gondolkozott". Ennek következtében nem vette észre a kígyót sem, miként a Tiltott Fával sem törődött: "Ha nem, nem! Távol, s közel van finom gyümölcs ezerszám!" – mondhatta magában, mert a 'férfi volta' mindennel meg volt elégedve. Éva azonban elmerült az apró részletekben, megcsodálta a pompázó virágokat, ölelgette a jóillatú gyapjas vadakat és kedves készséggel szóba állt a Kísértővel is, hagyva magát meggyőzni. Szakított a tiltott gyümölcsből, s el volt ragadtatva a soha nem ízlelt zamatoktól és megkínálta vele Ádámot is. A férfi, aki minden jónak és szépnek-látszót elfogad az asszonytól, óhatatlanul (vagy állhatatlanul) belekóstolt. – A férfi már ilyen!

ádám almája.jpg     Miután kiűzettek a Paradicsomból, csoda-e, ha Ádám ádáz ellenségeként harcolt a Gonosz ellen? Csoda-e, ha váddal illette asszonyát, megromlasztva azt a felhőtlen kapcsolatot, melyet Isten örök terveiben a férfivel és nővel elgondolt, és amely a szerelem ajándékában – átmenetileg – még máig is megtapasztalhatnak?
A bűn áraként a szüntelen küzdelem és az elmúlás lett az EMBER osztályrésze. A földi lét: az élet és halál, a munka és pihenés, az adás és kapás, a szolgálat és elvárás, a megihletés és botránkozás, a dicsőség és megaláztatás, az öröm és fájdalom, a szeretni és szeretve lenni állandó körforgása lett. Ez az, amire az EMBERNEK folyvást ügyelnie kell, mert a felsoroltak bősége befolyásolhatja a férfi és nő közti kapcsolatot, új szerelem, új ellenszenv, új élet és új elbukások forrása lehet. A férfi és női mivolt, ezen formák és lehetőségek alapritmusának van kitéve a földön, melyek által döntő módon meghatározhatják a földi-, miként az örök sorsukat is! A férj és feleség csupán az adás és elfogadás hangsúlyában különbözik egymástól, céljuk azonban mindenképp egymás üdvösségének egyengetése kell, hogy legyen! Ahol ez nem így van, ott a halál uralkodik (sajnos, nagy eséllyel az örök halálé!). Mindezen emberi dolgok iránymutatója a Tíz Parancsolatra épülő erkölcsi szabály. Ilyen például az Istenhez való viszony, miként a házasfelek és a szülő-gyermeki kapcsolat is. eva_capture.jpgPl.: az 'élettársi viszony' gyalázat, nem házasság! A férfinek szabadság, a nőnek ágyasság.
     A férfiak és nők tehát korántsem egyenlők, mivel alapvetően különböznek egymástól! Ám, épp e gyönyörű és nagyszerű különbségben van legnagyobb erejük! Férfi és nő együtt a szentségi házasságban jóval több, mint pusztán két személy. A két fél különbözőségében rejlik az állandó "egészre" való törekvés vágya, az ebben rejlő teremtő isteni erő, melyre végtére is meghívást kaptak! Alap álláspont kellene, hogy legyen, miszerint a lélek teszi lehetővé Istennel a kapcsolatot, az emberi test és a nemiség csupán ajándék. Jóllehet az ember számára a lélek vezérelte test egyedüli üdvös lehetőség! Egyfelől, hogy Isten teremtő művében részt vegyen, másfelől, az üdvösség esélyét Krisztus által elnyerje.

bensoseges_l.e2.jpg     Sajnos, az általános erkölcsi romlás, az értékszemlélet eltorzulása, kölcsönösen elmossa (összemossa) a nemek eredendő szerepét és óhatatlanul felhígulnak az identitások. Ennek pedig egyetlen célja, hogy az "őskígyó" bebizonyítsa a Teremtőnek, a teremtés kudarcát! A Paradicsomból való kiűzetés óta ugyanis a Gonosz, élet-halál harcot folytat az emberek végleges elveszejtésére, mert népet akar gyűjteni maga köré a kárhozatba. Ez a kísértés-dömping mára már kozmikus harccá fajult, minden eszközzel, az erkölcsi szabadosság sulykolásával, és a nemi identitások összezavarásával is!

     Mi a megoldás? A férfinek Istenhez való viszonyában ismét magára kell találnia. Isten az, akitől minden adomány származik, s a férfinek fel kell fedeznie a férfi lét jelentőségét: a küzdőszellemet, az állandó harcot a gonosszal – annak tényével, ami ő maga és amit tesz –, így a felelős cselekvést! Bár az Evangélium olyan férfiakról és nőkről beszél, akik a Krisztussal való találkozás után az életük árán is tanúságot tettek Róla! Az Evangélium hirdetése; az apostolság, a krisztusi papság és a családapaság kizárólagosan a férfi hivatása és ezzel együtt a nők védelme is. Jóllehet, ehhez um. "fel kell nőni" (vagy bele kell nőni) és ebben a családban történő hit-erkölcsi nevelésnek van döntő szerepe!
     Az első emberpár utódai – az emberiség – robog a szakadék felé, egyre inkább szembe kerülve Teremtőjével, miközben elsőrendű feladata változatlanul a jó apaság és jó anyaság lenne – hívta fel a figyelmet tbk. Wanda Półtawska professzor asszony is a Sapientia-n tartott előadásában. A pszichológus-orvos megjegyezte azt is, hogy hatvanéves praxisa során mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy 19 éves fiatalember nem engedte, hogy barátnője elvetesse gyermekét. Nos, hol vannak a férfiak? – fogalmazott Półtawska, kiemelve, hogy a férfi felelőssége a nő és gyermek sorsa!
papa2.jpgWanda Półtawska előadásában így emlékezett a nagy pápa tanítására: „II. János Pálnak meggyőződése volt, hogy minden ember szentségre hivatott és szentté is lehet, mivel Isten minden embert saját képmására teremtett. Hangsúlyozta, hogy a világot két fő bűn veszélyezteti: az egyik, ha az ember önmagát teszi istenné, a másik, ha a többi embert nem személynek, hanem tárgynak tekinti. Rendkívül fájlalta, hogy az emberek elfelejtik, hogy van lelkük."

És sajnos általános tapasztalat, hogy míg a lelketlen férfi könnyen az ösztönállathoz  hasonlatos, addig a lelketlen nő, leginkább egy használati tárgyhoz! (Szerkesztő) (folyt!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr95212829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása