HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS
Kérdés: a mai modern nő valóban harcol-e a gonosz ellen,
vagy ellenkezőleg, együttműködik vele?
 
A veszélyek
 
      A modern nő értse meg a helyzetét – vagyis értékelje ki, hogy mire kell figyelnie és min kell változtatnia, különösen annak kapcsán, miszerint általában két „vágy“ van: a szemé és a szívé.
A szem sóvárgása abban a kívánságban nyilvánul meg, hogy olyan csábító, különféle dolgokat akar birtokolni, amelyek ragyognak. Ez a birtoklásra irányuló csillapíthatatlan vágy gyakran szolgál indokul a házasság felbomlásához, amikor Éva Ádámtól különböző dolgokat követel, amelyeket Ádám képtelen neki előteremteni, de valaki más feltűnik, akinek a lehetőségei nagyobbak.
Ezen elvárások nem kell feltétlen csak anyagi dolgokra vonatkoznak (lakás, autó, divatos ruhák stb.), hanem  fontoskodásra, dicsőségre vagy a hatalom gyakorlása iránti vágyra is irányulhat. Úgy tűnik, hogy Évát az elégítené ki, ha Ádámon és a környezetén is uralkodna. A fontosság iránti vágy feltűnően ellentétes a szolgáló magatartással; ebben az elvárásban a nő elveszíti a rá jellemző lágyságot és akár az embertelenségig is lealacsonyodhat, ha a céljait kímélet nélkül rá akarja erőltetni másokra – így önmaga a 'nő' karikatúrájává válik. 
      A szív vágyai még veszélyesebbek, mert azok korrekt viselkedés benyomását keltik – Éva azt akarja, hogy szeressék, de a szeretetről alkotott fogalma az emocionális élmények színvonalán maradt, úgy akarja érezni, hogy szeretik, ami Isten tervével láthatólag összhangban áll. Isten úgy alkotta meg az embereket, hogy kölcsönösen csodálják egymást. II. János Pál azt mondta Párizsban az ifjúságnak, hogy két területen kell találkozniuk – a csodálat és a kedvesség. 
De ennek a csodálatnak nem csak a nő, illetve a férfi testére kell vonatkoznia, hanem az egész személyiségükre, egymás lelkületére is. Miközben a nő örül, ha a férfi megcsodálja vonzó külsejét és mindent meg is tesz azért, hogy magára vonja a férfi figyelmét – ám sajnos ki is elégül ezzel a felszínes sikerrel. Éva nincs tudatában annak, hogy ezzel Ádám emberségét lerombolja, amennyiben csak a férfias ösztöneihez szól. Örül, hogy „meghódította“ a férfit, ám szomorú hódítás az, ami mindkettőjük emberségét lealacsonyítja (a nőét a leginkább!). Éva a testi érzés siker-szintjén marad, hozzászokik ehhez és provokálja Ádámot. De ez az érzés önmagában nem elegendő, hiszen a többi érzelemhez hasonlóan ez is csak múlandó, aztán Éva egyszer csak „abbahagyja ezt a szeretést“, miközben Ádám ehhez szokott és továbbra is elvárja.
Férfi és nő, osztozzon Isten szeretetében és egyformán töltekezzen belőle
 
      Azoknak a fiataloknak, akik azzal mentek a szentatyához, hogy „szeretjük egymást“, II. János Pál azt mondta: Ne azt mondjátok, hogy “szeretjük egymást“, hanem azt mondjátok, hogy  “osztozunk Isten szeretetében“, mert ha nem osztoztok Isten szeretetében, akkor az nem szeretet!
      Éva a szív minden érintését egyszerűen szeretetnek nevezi. II. János Pál a Levél a nőkhöz című levelében a női szív nagyszerűségéről ír, de hozzáfűzi, hogy ezt alá kell rendelni az értelemnek és az igazságosságnak. A női érzékenységben túlteng az egoista viselkedés, amely hízelgést és az érzéseket a saját jó közérzetéért keresi, annyira vágyik a gyengédségre, hogy ezért még közönséges helyzeteket is képes felvállalni. Az igazi szeretetnek ezzel szemben önzetlennek kell lennie. Éva beképzeli magának, hogy szeret – és azután csodálkozik, hogy mi történt a szeretetével – saját magát sem érti, hogyan került megalázó helyzetekbe.
     A szív vágya azt a kívánságot is diktálja, hogy megértsék a nőt. A tanácsadókban, mind a fiatalok, mind a házas nők a következő szavakkal fejezik ki a helyzetét: „Nem ért meg engem“ – habár saját maguk sem tudják pontosan, hogy a megértés alatt mit is várnának el konkrétan. A legtöbb esetben azt értik alatta, hogy a férfiak teljesítsék az ő elvárásaikat. 
      Mások mellett, a többé kevésbé tudatos igényekkel rendelkezve nő öntudatlanul is erősen vágyik a biztonságra és úgy tűnik számára, mintha ezt a férfiak tudnák garantálni a számára. Attól fél, hogy egyedül marad. Érzi, hogy anyának kell lennie, tehát apát keres a gyerekei számára, anélkül, hogy ennek tudatában lenne.
Ez az igény nagyon korrekt, a nőnek joga van ahhoz, hogy közös gyermekeik számára egy apa gondoskodását kívánja – de Éva tudatossága nem olyan mély –, megmarad az igény szintjén az apa-szerezésben“ és a gyerek nem merül fel a nő kívánságainak a horizontján. Valójában egyenlőre „barátot“ akar magának, később esetleg férjet. A modern nő egyszerűen képtelen egyedül maradni, öntudatlanul és tudatosan is keresi és elcsábítja a férfit és ezzel ördögi csapdába kerül, mert pontosan ekkor lép színre a gonosz, hisz' az élvezetre való önző vágyakat táplálja, melyek a legkevésbé sem képesek hitelesen megalapozni egy életre szóló kapcsolatot. Állandó csalódás és megaláztatás lehet az osztályrésze. Milyen könnyű rábeszélni a modern asszonyt a házasságtörésre, az isteni parancsok megsértésére! Éva tudja, hogy van Isten, ismeri parancsát, de könnyelműen megtagadja az Istennel szembeni engedelmességét, mert tudatosan elutasít minden fajta elmélkedést az élet értelmére és céljára vonatkozóan. Magasabb szintre törekszik, holott lealacsonyítja magát. A sátán könnyű zsákmányává teszi Évát és rábeszéli, mint ahogyan a Paradicsomban. 
mujer_marioneta_1.jpg       Manapság egy egész csábítási apparátus áll a sátán rendelkezésére, amellyel Éva szívét erőszakkal befolyásolja. Bizonyítékul szolgál erre a modern lányok sorsa, a szingliség és az a tény, hogy azok a házaspárok, akik a házasság szentségét fel akarják venni, már szülők. A felelősség nélkül szülővé válás megelőzi a házasságot (nem beszélve a terhességmegszakításokról), miként a hűtlenségek és a házasságtörések számának növekedése, mind valahol Éva provokációira vezethetők vissza. Az egyik nő, mily könnyen megítéli a másikat, holott épp neki (Évának) megvan az eszköze ahhoz, hogy kíméletlenül elvegye egy másik asszonytól a férjét és a gyerekeitől az apjukat.
Tisztázni kell a nőiesség mibenlétét, meg kell kongatni a vészharangot és SOS jelet adni a nőknek: a női méltóság a bensőségességben mutatkozik meg. (Vége!) 
(Dr Wanda Półtawska a krakkói egyetemen tartott előadása nyomán. A szöveganyag Vancsura Angyal német fordításának felhasználásával.) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr103311111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása