HTML

A Hajnal Szép Sugara

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, dicsértessék a Jézus Krisztus! Begyik Tibor vagyok, családapa, nyugdíjas kegytárgy-restaurátor. Blogommal - "A Hajnal Szép Sugarával" -, a hívek- és a jószándékú istenkeresők számára szeretnék rámutatni, a katolicizmus egyedülálló eredetiségére, az Egyház iránti hűségre és az ezzel szorosan egybefonódó Mária-tiszteletre. Fontos megjegyeznem, hogy a Szentíráson, az Egyház és a szentek tanításán túl, számomra a Mária-jelenések és általánosságban az "üzenetek" köréből kizárólagan az egyházilag kivizsgált, tehát befejeződött magánkinyilatkoztatások a követendők és a mérvadóak. A főcímben megjelenő "Hajnal Szép Sugara" kifejezéssel a Szent Szűz nevezte meg magát a Szeretetláng üzenetében (Lelki Napló II/100; Szent István Társ. 2010. Nihil obstat, Imprimatur: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Nr. 494-4/2009). Blogom indíttatása nem csupán a saját, vagy a meggyőződésemet tükröző írások közzététele, hanem a figyelem felkeltése más, hitelesnek tartható forrásra és "linkre", mintegy élve az evangelizáció újabbkori eszközeivel, az internet adta lehetőségekkel! Abban a meggyőződésben teszem ezt, hogy ezzel részt vállalok az általános apostoli munkában (ld. 1Pét 2,9), a lélekmentésben, melynek felelősségét a Szent Keresztségben ruházta mindannyiunkra a Szentlélek. Részemről e 'misszió', az evangéliumi felhívás teljesítése: ,,Hirdesd az Igét! Állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel!” (2Tim 4,2) Felelősek vagyunk ugyanis egymás lelki üdvéért! ----------------------------------------------------- LINK AJÁNLÓ: -------------------------- http://prochristo.blogspot.com http://mariaszazada.hu http://breviar.sk/hu http://katolikus.hu/igenaptar/ http://katolikusvalasz.blogspot.hu/ http://www.hagiosz.net/ ----------- http://www.wikiwand.com/hu/Port%C3%A1l:Katolicizmus ----------------------------------- http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/ http://www.karizmatikus.hu/ --------------- http://www.katolikus-honlap.hu------------ http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Szűz_Mária ---------------------------------------- http://www.depositum.hu/ http://www.prohungariasacra.blogspot.hu/ http://elhallgatott.lapok.hu/ -------------- www.ppek.hu ---------------------------------- http://www.plebania.net/ http://uj.katolikus.hu/ http://www.liturgia.hu/ http://juventutem.hu/ http://katolikusradio.hu http://www.keesz.hu http://www.adorans.hu/node/2048 http://www.pazmaneum.com http://www.szentsegimadas.hu/ http://www.szeretetlang.hu http://mariaut.hu// ----------------- http://engesztelok.hu ---------------------- http://www.kalazanci.ro/ima_07.html ---- http://prochristo.blogspot.hu/ -------- OLVASÓIM FIGYELMÉBE AJÁNLOM! --------- A felületen 200 poszt görgethető vissza. A kétszázadik alján látható "Következő oldal" nyitja meg az újabb 200 posztot (bár ez esetben a jobboldali felsorolás nem változik)!

Korábbi bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Friss topikok

  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) A LORETÓI SZENT HÁZ TÖRTÉNETE 7. rész.
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:07) NAPI GONDOLAT
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:06) KÉT FELHÍVÁS!
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:05) ANNAK ÖRÜLJETEK, HOGY NEVETEK FEL VAN ÍRVA A MENNYBEN videó 3 perc 20 mp
  • csilla vargáné: leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ...... (2024.01.15. 17:04) HITVALLÁS

 Eszmény lehet-e ma Szent László király?

     Holnap ünnepeljük Szent László magyar királyt. A szentek ünneplése és a rájuk való emlékezés kapcsán felmerül a kérdés, hogy ez csak puszta emlékezés, vagy követendő példaként tekintünk rájuk? Amennyiben megtörténik a felfedezés, követi-e megvalósítás? Manapság folyvást "önmegvalósításról" beszélnek, de ehhez beépítjük-e személyiségünkbe a szentek lelkiségének, tulajdonságainak egy-egy darabját?
Szent Laszlo 3.jpg     Szent László Lengyelországban született 1046-ban és 1095-ben halt meg Nyitrán. Mai értelembe vett európai szintű bátor, harcias, törvénytisztelő és katolikus uralkodó volt. Uralma idején kialakult a magántulajdon védelme, átformálta a büntetőjogot is. Klasszikus és közismert rendelkezése a tyúklopással kapcsolatos szigora. Szentté avattatta Istvánt, Imrét és Gellértet, valamint két zobori remetét. Ő mondta ki először, hogy Magyarország Mária Országa, megalapozva ezzel a Regnum Mariánum eszméjét. A pápa mellett állt, de hozott olyan rendelkezést is, ami viszont éppen a pápa pillanatnyi szándékával ellentétes volt. Például a Szentkorona privilégiumára hivatkozva, külön pápai engedély nélkül is megalapította meg a Zágrábi püspökséget. A középkori egyház jóléte részben az ő anyagi támogatásának és fejlesztéseinek köszönhető. 1091-ben nővérének, Zvonimir horvát király özvegyének hívására seregeivel bevonult a trónviszálytól dúlt Horvátországba, s elfoglalta a Száva folyótól délre fekvő Szlavóniát, hogy békét és biztonságot teremtsen. Ez volt az első magyar hódítás a királyságban, mely azonban annyiban különbözik minden más hatalom hódításától, hogy azonnal törvénybe iktatta az adott területek autonómiáját!!!
     A leírások alapján magas, erős alkatú ember volt. Jártas volt a harcban, a katonai ügyekben, ám vallásossága és hite is kimagasló volt. Halála után közvetlenül kialakult kultusza. Példakép volt, bár számos legenda is övezi.
buste_10.jpg     Eszmény lehet-e ma Szent László király? Kinek lehet példakép? Elsősorban minden államfőnek "európer" vezetőnek, nem kevésbé a férfiak-, a családfők számára, akiktől a Hit, a Haza és a Család egyaránt magabiztosságot, döntéseket, bátor kiállást vár. Sem a hit, sem a hazaszeretet nem ismerhet kompromisszumot, annál inkább határozott kiállás az elvek mellett. Egy vitát soha nem a gyilkosság vagy háború old meg, mivel az újabb viszályokat és nehézségeket szül. Ha a gyengét megmentem – mivel én erős vagyok –, annak még nem egyenes következménye az "agresszor" megsemmisítése, aki szintén erős. Olykor egy magabiztos és tiszta tekintet is képes a győzelemre segíteni. A korabeli Európában akkora volt az államfői és hadi tekintélye, hogy a szerveződő kereszteshadak vezérévé őt akarták megválasztani! Ez olyan, mintha ma őt választanák NATO főtitkárrá! (Persze milyen más eszmeiség alapján...)
     A fiatalok számára is példa lehet, a választott és kitűzött cél, a szakma, a tudomány, a munka alapos és egyre mélyebb megismerése. Felfedezni mindent, ami egy szakmában rejlik. Megtanulni, kutatni mindent, ami egy tantárgyban van. Jártassá válni a gyakorlatban és szellemi téren egyaránt. Mindezt az önmegvalósítás, a családtervezés és a nemzettudat jegyében. Szent László nem volt magával soha elégedett, de dicsekvő sem és erről nem csak a legendák tanúskodnak.
     Mindnyájunk számára bensőséges hite és Mária-tisztelete lehet példakép, melyet nem tekintett magánügyének. Máig szólóan tettekre szólít fel: elkötelezetten a hitünk szerint cselekedni. Nem csak hívőnek kell lenni, hanem az látható is legyen a cselekedeteken! Vagyis, ha a bajba kerülőt megsegítem habozás és megalkuvás nélkül. Ha hitemmel ellentétes dolgot tapasztalok bárhol (még a templomban is), akkor merek szólni és kiállni hitem mellett – megfelelő stílusban.
     Szent László lehet és kell, hogy eszmény legyen ma is 2014-ben, halála után 918 évvel. Ő nem követte a divatot, nem akart "másoknak megfelelni" vagy megalkuvó politikát folytatni. Tudta mi az igazság és azért harcolt, ki is állt bátran. Harcolt népéért, hitéért, egyházáért. Ez vitte előre a hazát és nemzetet, a lelkek üdvösségre segítését.
Nekünk, katolikus magyaroknak főleg legyen példakép Szent László királyunk, hogy jótetteinket látva dicsőítsék mennyei Atyánkat és Mária Országa fényre derüljön!  (vö. Mt 5,16) ( Forrás szövegének felhasználásával!)laszlo_1.jpg193_2010.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetlang.blog.hu/api/trackback/id/tr545855308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása